Orbán: Tudjuk hol a helyünk

2012. november 12. hétfő - 12:05 / kfarkas
  •    

Munkaalapú társadalomról, a közép-kelet európai országok közeli jövőben várható jó kilátásairól és a keleti nyitásról is beszélt Orbán Viktor a HITA által szervezett Arab-Magyar Gazdasági Fórumon Budapesten.

„Új világgazdasági korszak küszöbén állunk, amely komoly kihívásokat tartogat a nemzetgazdaságok számára. Húsz évvel ezelőtt a kommunizmus megdöntése és a piacgazdaság kialakítása volt a feladatunk és a célunk. Akkor azt hittem, hogy ennél nehezebb kérdést számomra a politika nem fog tartogatni. Tévedtem. Az a kihívás, amely előtt Európa és benne Magyarország áll, az legalább ekkora feladat és a tét óriási. ha az európai vezetők nem találják meg a kihívásokra a megfelelő válaszokat, Európa a következő húsz év nagy vesztese lesz. A 2008-ban kirobbant pénzügyi válság, illetve ennek hatásai olyanok, amelyet eddig nem tudtak, nem tudtunk itt Európában kezelni” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az első Arab-Magyar Gazdasági Fórumon Budapesten. A kétnapos rendezvényen – amelyet a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és az Egyesült Arab Kamara rendezett – a magyar befektetési környezet bemutatása az arab világból érkezett üzletemberek számára. A kétnapos fórumra 16 országból csaknem kétszáz arab üzletember és potenciális befektető érkezett Budapestre.

Orbán Viktor Kép:MTI

Orbán Viktor szerint még néhány évvel ezelőtt is bombabiztos gazdasággal rendelkező európai országok óriási problémákkal küszködnek, míg az ismeretlenségből néhány ország a világgazdaság motorjává vált. „Mi úgy gondoljuk, hogy az a kísérlet, hogy megpróbáljuk megmenteni a jóléti államot, nem lehet sikeres. Itt Magyarországon munkaalapú társadalmat építünk, mert csak azok a társadalmak maradhatnak fent, amelyekben a gazdaság alapját a jól végzett munka adja. Egyszerre kellene csökkenteni az államadósságot, növelni a versenyképességet, és közben megőrizni a stabilitást is, olyan feladat, amelyet Magyarország képes végrehajtani, de van egy rossz hírem:  sok más európai ország képtelen lesz erre” – emelte ki a magyar miniszterelnök.

„Hazánk az egyike annak az öt európai országnak, amely képes csökkenteni az államadósságát, politikailag stabil és a hazánkba érkező nagyberuházások azt mutatják, hogy a versenyképességünk is javul. Versenyképesebben és biztonságosabban tudunk mi termelni, mint a világ felemelkedő országai” – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A keleti piacokban rejlő lehetőségekről részletesen olvashat a Piac&Profit magazin aktuális számában is!

Áthelyeződő súlypontok

„Természetesen Magyarország tudja a helyét, tudjuk, mekkorák vagyunk a világgazdaságban, nem kergetünk illúziókat és pontosan értjük, miért játszik London, vagy Párizs kiemelkedő szerepet az arab üzleti élet szempontjából, ebben nem is kívánunk versenytársai lenni ezeknek a pénzügyi központoknak” – mondta a miniszterelnök, aki szerint azonban az elkövetkező években a gazdasági súlypontok át fognak helyeződni a közép-kelet európai országokba.  Ennek oka szerinte, hogy a térségnek jók a kilátásai és nem épültek ki nálunk azok a jóléti rendszerek, amelyeket a nyugati államokban most le kell bontani. „Az európai növekedés nagy része Németországgal együtt ebből a régióból fog származni. Amit Magyarország az önök figyelmébe ajánl, az egy olyan térség, amely egy fejlődő régió közepén fekszik, jó infrastruktúrával és megfelelő szakembergárdával rendelkezik.” – vélte Orbán Viktor.

„A mai fórumnak különösen nagy jelentősége van, mint ahogy a magyar kormány is nagy jelentőséget biztosít a keleti nyitás politikáján belül az arab országoknak. Magyarországnak több lábon kell állnia, főként akkor, ha világgazdaság egy jelentős részét komoly pénzügyi-gazdasági válság sújtja” – mondta Szijjártó Péter.

Az államtitkár szerint a két napos fórum keretein belül az arab üzletemberek összesen 87 beruházási lehetőséggel, illetve a projektek gazdáival ismerkednek meg. Ezen belül 35 turisztikai, 17 megújuló energia és zöld energia, 14 kommunikáció és elektronika, 11 élettudományi és informatikai, valamint 9 mezőgazdasági, illetve élelmiszeripari projekttel. Szijjártó Péter szerint a projektek összértéke 1,947 milliárd euró. Az államtitkár szerint az arab országokba irányuló exportunk megduplázódott, elérte a 3 milliárd dolláros volument 2010 és 2011 között.

A szakértők szerint az orosz piac is nagy lehetőségeket tartogat a magyar kkv-k számára. A lehetőségekről és szabályokról részletesen beszéltek a Piac&Profit és a BKIK közös konferenciáján, melyről itt olvashat részletesen.