A kukába került a netadó javaslat

2014. október 31. péntek - 08:49 / piacesprofit.hu
  •    

Az emberek megkérdőjelezik a távközlési adó kiterjesztésének ésszerűségét, ezért az ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint januárban visszatérnek a témára.

Kép: MTI Fotó: Beliczay László

“Azért nem vezethető be az új adótípus ebben a formában, mert kialakult “egy félelmeket előhívő vízió”, amely kezelhetetlenné teszi a vitát, vagyis “a vita félrecsúszott”, “nincs meg a közös alap”; hiszen az emberek internetadót látnak, miközben a kormány egy technikai módosítással a távközlési adót akarta kiterjeszteni – mert “a távközlés áthúzódik az internetre” -, ráadásul ezt is a szolgáltatóknak kellett volna fizetniük – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. (Igaz ugyan, hogy ezt egy az egyben áthárították volna a lakosságra. Itt megnézheti, Önnek mennyire fájt volna az internetadó.)

Az emberek azonban megkérdőjelezik az egész ésszerűségét, “ilyen körülmények között nem lehet bevezetni semmit sem” – fogalmazott Orbán Viktor. Hangsúlyozta: a kormánynak el kell fogadnia, hogy az ésszerűség mércéjével meg kell mérni minden intézkedést, és ha az embereknek nemcsak hogy nem tetszik egy lépés, hanem ésszerűtlennek is tartják azt, akkor nem szabad megtenni. “Nem vagyunk kommunisták, nem az emberek ellen kormányzunk, hanem az emberekkel közösen kormányzunk” – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor közölte egyúttal, hogy január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, benne az internet szabályozásáról és a pénzügyi kérdésekről, mert “választ kell kapnunk arra a kérdésre, hogy az interneten keletkező hatalmas extra profit hova lesz, és nem lehetne-e annak egy részét itt tartani Magyarországon, és bevonni a költségvetésbe”. A konzultáció vége 2015 első negyedévének, félévének végére várható – fűzte hozzá.

A kormányfő a rádióműsorban kiemelte, továbbra is cél, hogy legkésőbb 2020-ra minden magyar lakásban elérhető legyen a szélessávú internet, az erről szóló megállapodásokat a szolgáltatókkal már megkötötték.Ez egy több száz milliárd forintos projekt, és “ezzel Európa élmezőnyébe fog Magyarország kerülni” – közölte a miniszterelnök.

Soha nem látott tiltakozás fogadta az internetadót

Civil és szakmai szervezetek is tiltakoztak a tervezett internetadó ellen, a fővárosban több tízezren és a vidéki városokban is több ezren vonultak az utcákra kedden este. Ekkora felháborodás még egyetlen Fidesz-intézkedést sem fogadott. Felsorolni is nehéz azokat a területeket, amelyeket az új adó károsan érintett volna: az internet-szolgáltatók egyértelmű és súlyos érintettségén túl az adóteher hátrányosan érintené az ilyen szolgáltatások fogyasztóit is – az egyetemeket, amelyek hallgatóik számára ingyenes internet-hozzéférést biztosítanak, a kis szolgáltató vállalatokat, amelyek nagy adatmennyiséget tartalmazó prezentációikat, ajánlataikat fájltovábbító szolgáltatásokkal teszik hozzáférhetővé ügyfeleiknek, bármely olyan céget, amely a távmunkát lehetővé téve távoli hozzáférést biztosít a dolgozóinak vagy felhő-alapú közös munkavégzést tesz lehetővé, és a közigazgatást, amelyben az elmúlt években (pl. az építésügyi eljárásokban) kifejezetten prioritásként kezelték az elektronikus ügyintézés mind szélesebb elterjedését.

A lakosság egyöntetű ellenkezéssel fogadta az új adótervet: vasárnap és kedden este tízezrek – egyes források szerint százezer ember – tüntetett a fővárosban és más vidéki városokban a netadó ellen. 

HÁTRAVAN MÉG A FEKETELEVES: ÍGY MÓDOSUL A TÁRSASÁGI ADÓ
A társaságiadó-törvény módosítása is része a kormány adócsomag-javaslatának. Sok vállalkozást érinthet, hogy a tervezet szerint szigorodna a nyereségminimum meghatározása, és az elhatárolt veszteség szabályozása is kedvezőtlenül változna. Összegyűjtöttük a legkellemetlenebb változásokat.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek