Orbán: nem lesz meglepetés a jegybank élén

2019. január 10. csütörtök - 11:04 / piacesprofit.hu
  •    

Nem várható meglepetés – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az év első Kormányinfóján, azzal kapcsolatban, hogy jelöli-e újra Matolcsy Györgyöt a Magyar Nemzeti Bank élére, a Munka Törvénykönyvének módosítása pedig jó úgy, ahogy van.

„4,6 százalékos volt a magyar gazdasági növekedés 2018-ban, 2 százalékos államháztartási hiány mellett, miközben az államadósság a GDP arányában 71 százalékra csökkent” – mondta Orbán Viktor az év első Kormányinfóján, amelyet a hagyományoktól eltérően személyesen tartott meg és kérdésekre is válaszolt.

A Reuters Matolcsy György jegybankelnök jövőbeni sorsáról kérdezte a miniszterelnököt, (Matolcsy mandátuma márciusban lejár). Orbán Viktor szerint nem lehet semmiféle meglepetésre számítani, így várhatóan újabb hat évig Matolcsy György maradhat a Magyar nemzeti Bank élén. A paksi beruházással kapcsolatban Orbán Viktor kiemelte, hogy bár van késés az új atomerőmű építése kapcsán, de ez nem teszi szükségessé a szerződéses feltételek módosítását.

A munkaerőhiány JÓ dolog

A Bloomberg kérdésére a miniszterelnök úgy vélekedett, hogy nem kell a végtelenségig növelni a foglalkoztatottak számát. „Ennyien vagyunk, nem többen. Olyan gazdaságpolitikát kell csinálni, amely 4,5-5 millió foglalkoztatottal számol. Azt az illúziót kell feladnunk, hogy a növekedés újabb és újabb emberek munkába állásával hozható. Nekünk ezzel a létszámmal kell megfelelő életminőséget biztosítanunk” – mondta. A miniszterelnök szerint jó helyzet, hogy munkaerőhiány van. „Több fizetést kell adni és magasabb minőségű képzésben kell részesíteni” – mondta.

A miniszterelnök szerint a Munka Törvénykönyvének módosítása nincs összefüggésben a munkaerőhiánnyal. A miniszterelnök szerint a vállalkozók többsége szenved attól, hogy kiskapukat kell keresnie ahhoz, hogy túlóráztathassa az embereit. “Remélem, hogy ez a módosítás segíteni fog ezen a helyzeten” – mondta.

Korrupcióról egy szót sem

„Azt a történelmi tényt nem tehetjük zárójelbe, hogy a demográfiai tendenciák nem változnak meg. Afrika és Ázsia népességmegtartó ereje nem nő olyan mértékben, mint a népessége. Az elkövetkező 10-20 évben a bevándorlás kérdése folyamatosan napirenden lesz. Minden jó, ami a migráció megállítását szolgálja. Ez az álláspontunk” – mondta a miniszterelnök arra a kérdésre, hogy a bevándorlás helyett miért nem inkább az egészségüggyel és a korrupcióval foglalkozik a kormány.

Elutasítóan válaszolt a rokonai és barátai – így Tiborc István és Mészáros Lőrinc gazdagodását firtató kérdésre is. „Üzleti kérdésekre nem válaszolok, forduljanak a cégbírósághoz, vagy a kamarához” – mondta. Azt is kijelentette, hogy továbbra is balliberális médiatúlsúly van Magyarországon. „Ellenszélben dolgozom” – panaszolta a Kormányinfón. „Többen vannak ellenem, mint velem, de ilyen körülmények között is lehet sikert elérni.”

Bod Péter Ákos: véget ér a kegyelmi állapot
Egy gazdasági ciklus ívének teteje felé tartunk, előbb-utóbb elérünk arra a pontra, ahonnan már csak lefele vezet az út – figyelmeztet Bod Péter Ákos közgazdász. A nemzetközileg elismert szakember szerint túl nagyra hízott az állam, ez pedig kockázati tényező lehet egy nehezebb időszakban.