Orbán: a támadások azt mutatják, jó úton járunk

2017. február 28. kedd - 12:12 / piacesprofit.hu
  •    

Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is felszólalt az MKIK gazdasági évnyitóján. Az eredmények értékelése mellett felszólalt a teljes foglalkoztatás, Paks2, az idősek foglalkoztatásának növelése mellett, valamint például az alapjövedelem koncepciója ellen.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági Évnyitóján felszólalt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Orbán Viktor miniszterelnök is. Beszédeikben leginkább eddig elért eredményeiket méltatták, de a gazdasági miniszter szót ejtett például a munkaerőhiány problémájáról is.

Mint mondta, legalább 8000 takarítói állás nincs betöltve – ez mutatja, hogy az alacsonyabb képzettségű munkakörökben is munkaerőhiány van. Véleménye szerint megoldásként a közmunka mellett (amit egyébként épp leépítenének) a részmunkaidő és a női foglalkoztatás lehetőségeit kell továbbgondolni, lehetőséget látnak további kedvezmények elindítására a nyugdíjasok foglalkoztatására is, vagyis arra, hogy minimális adóteherrel alkalmazhassák őket a cégek.

A foglalkoztatásban szerkezeti problémákat is látnak, ezért képzési programot is terveznek, folytatják a szakképzési rendszer átalakítását – tette hozzá a miniszter.
Konkrét javaslatot is megfogalmazott: a 15-16 éves fiatalok válasszanak céget, majd a cég megmondja, hogy milyen szakmát válasszon. Ez a német példa – mondta Varga Mihály. Szót ejtett arról, hogy tovább kell szűkíteni a szakképzési jegyzéket is, ami Németországban csak 380 szakmát tartalmaz, míg nálunk 800 eleme van.

A bérmegállapodás miatt a korábbinál magasabb reálbér növekedést is el tud képzelni Varga Mihály.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Következő felszólalóként Orbán Viktor miniszterelnök szerint  nem az a kérdés, hogy fejlődött-e a magyar gazdaság, hanem, hogy mit ér az a fejlődés, amit elértünk. 2016-ban sikeres évet zártak a magyar gazdaság szereplői mind makro mind mikro szinten véleménye szerint, de ehhez a sikerhez kellenek a vállalkozók, a munkavállalók és a gazdasági kormányzat is.

A gazdasági kabinet tavalyi létrehozásától azt remélik, hogy jelentősen felgyorsul a gazdasági döntéshozatal. Már kész döntéseket visz gazdasági témákba a kormány elé. Ha a magyar közélet oda jut, hogy a közélet szereplői pártalapon akarnak gazdaságpolitikát csinálni, akkor szét fogjuk tépni az országot – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, a dolog csak partnerségi alapon működhet. A pártszempontoknak háttérbe kell szorulnia, ezért fontosak azok a szervezetek – mint a kamara, amelyek ebben segítenek.

Orbán szerint az, hogy az Unió támadja a Paks2 beruházást vagy a Belgrád-Budapest vasútvonalat, épp azt bizonyítja, hogy ezek jó irányok. Nem óvatosságra kell, hogy ösztönözzön ez minket, hanem arra kell, hogy sarkalljon, hogy újabb nagy projektekben gondolkodjunk. Szerinte olcsó, versenyképes energiát akarunk, nincs más megoldás, mint az atomenergia. (Valójában van más olcsó forrás.) Erre szükségünk van, mert nincs saját erőforrásunk. Arra kérte a megjelenteket, hogy álljanak ki emellett.

Szót ejtett arról is, hogy a kormány ki fog tartani a teljes foglalkoztatás politikája mellett. A közmunka is jobb, mint ha nincs munka – fogalmazott. Véleménye szerint az ország értékét növeli a teljes foglalkoztatás és az, ha a legalacsonyabbtól a legmagasabb szintű munkáig magyarok végzik el a feladatokat. Szerintem számít, hogy egy magyar hotelben a takarítónő is magyar legyen.

Történelmi rekordot állítottunk fel az export tekintetében 2016-ban, és 71 befektetést tárgyaltunk le nagy külföldi befektetőkkel Magyarország számára. Véleménye szerint megalapozottak emiatt az előre jelzett növekedési számok. A kormány célja, hogy az export nagyobb részben irányuljon keletre, mert “változik a világ”. Ez eddig egyáltalán nem sikerült, ami gond, ahogy az is, hogy alacsony az exportált termékeinkben a magyar hozzáadott érték, de majd ezen is dolgoznak majd – mondta Orbán. Jó irányba haladunk a nemzeti ipar kialakításában is az Írinyi és a Jedlik tervvel. Bár még az elején tartunk, ígéretesnek tartja például a buszgyártás területét.

Felszólalt az alapjövedelem koncepciója ellen is, ami véleménye szerint a munka alapú társadalom ellen hat – még néven sem volt hajlandó nevezni. Magyarország számára véleménye szerint ez teljességgel elképzelhetetlen. Ha Magyarország visszacsúszik a segélyalapú gazdaság gondolkodásába, akkor a magyar tőketulajdonsoknak nem terem jövő. Szerinte meg kell védenünk magunkat ezektől az ötletektől, ami az arab világban van – valójában egyáltalán nem onnan jön az ötlet, Finnországban és a Szilícium-völgyben próbálkoznak vele.)

Vállalták korábban a kutatás-fejlesztésre fordított összegek emelését is, ez még alacsony szinten van, de emelni fogják – mondta.

Vállalás volt a demográfiai helyzet javítása is, szerinte ezen a területen is jó úton vagyunk, de ezen a területen lassúak a változások, évtizedes távlatban látszanak majd az eredmények. A hanyatlás csökkent, de még hanyatlás van. Még újabb erőforrásokra van szükség a magyar családok megsegítésére fordítani – mondta.

Nem csak arra van szükség, hogy Magyarország értékét növeljük. Véleménye szerint ebben fontos, hogy az etnikai homogenitást meg kell őrizni, ez kulcskérdés. Az ország alapvető etnikai karakterének megváltoztatása szerinte nem felértékelné, hanem káoszba taszítaná az országot. Fontosnak tartják a kulturális egyszínűséget is, nem kívánja kitenni a párhuzamos társadalmak problémájának az országot

A következő években azon a pályán kell maradni, amin vagyunk – hangsúlyozta. Közben végre kell hajtani a versenyképességi folyamatot. Végig kell vinni a mostani pályát a megfelelő változtatásokkal és meg kell védeni a mostani pályát az azt veszélyeztetőktől. Miközben Brüsszelre sok tekintetben számítunk, más esetben meg kell magunkat védeni. Ilyen a munkahely támogatás és az adórendszer megvédése.