Optimisták a magyar cégek, de vannak kétségeik

2015. október 26. hétfő - 06:06 / piacesprofit.hu
  •    

Októberben tovább emelkedett a GKI-Erste konjunktúra-index értéke, s ezzel megközelítette tavaly év végi szintjét. A fogyasztói várakozások nagyon jelentősen javultak, az üzletiek viszont romlottak, de az utóbbiak körében is megmaradt a korábban tapasztalt optimizmus.

kételyek merültek fel a vállalkzoásokban

Kép: Pixabay

Októberben az üzleti szférán belül a kereskedelem kivételével minden ágazatban kedvezőtlenebb lett a hangulat. Legkevésbé az ipari bizalmi index csökkent az előző hónaphoz képest. Bár az elmúlt időszak termelésének és a rendelésállománynak – ezen belül az exportrendeléseknek – a megítélése jobb lett, a készleteké és a termelési kilátásoké romlott. Az építőipari bizalmi index – az augusztusi és szeptemberi emelkedés után – októberben esett. Az előző háromhavi termelés megítélése csak hibahatáron belül változott, a rendelésállomány értékelése viszont érezhetőn kedvezőtlenebb lett. A kereskedelmi bizalmi index idei csúcsára került, bár továbbra is bennmaradt az elmúlt, immár több mint másfél évet jellemző, viszonylag keskeny sávban. Az eladási pozíció és főleg a várható megrendelések minősítése jelentősen javult, a készletszintet viszont emelkedőnek érezték a válaszolók. A szolgáltató vállalkozások várakozása romlott. Egyaránt kedvezőtlenebb lett az általános üzletmenet, az elmúlt és a következő időszakra várt forgalom megítélése.

A foglalkoztatási szándék az iparban és a kereskedelemben erősödött, az építőiparban és a szolgáltató szektorban viszont gyengült.  A lakosság munkanélküliségtől való félelme számottevően csökkent. Az áremelési lehetőségek megítélése nagyon pesszimista, októberben az építőipar mellett az iparban és a szolgáltató szférában is valamivel több volt az árcsökkenésre, mint emelkedésre számító cég. Ugyanakkor a kereskedelemben fordított a helyzet. Eközben a fogyasztók inflációs várakozása tovább csökkent. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése az iparban és az építőiparban számottevően, a kereskedelemben kissé romlott, a szolgáltató szférában és különösen a lakosság körében viszont javult.

A GKI fogyasztói bizalmi index októberben a szeptemberi visszaesést követően, annál nagyobb mértékben javult. Az egyhavi emelkedés az index mérése óta csupán egyszer haladta meg a mostanit. A lakosság a saját pénzügyi helyzetének következő egy évét és várható megtakarítási képességét is sokkal optimistábban látta, mint szeptemberben. A korábbinál kedvezőbbnek érezték a fogyasztók a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét.

Legalább a forint nem fog bezuhanni
Annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban növekedtek a magyar gazdasági és piaci kilátásokat meghatározó külső kockázatok, összességében a CIB Bank elemzőinek véleménye szerint a gazdaság és a forint eszközök viszonylag ellenállóak maradnak a negatív külső sokkokkal szemben.