Ökogazda csak ökovetőmagot vethet

2017. március 23. csütörtök - 17:20 / piacesprofit.hu
  •    

A biogazdálkodás egyik alapelve, hogy az öko-növénytermesztés során csak ökotanúsítással rendelkező vetőmagokat szabad vetni. A Magyarországon elérhető ökovetőmagokról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) – önkéntes bevalláson alapuló – adatbázist vezet a honlapján. Jelenleg a hazai szaporítású ökovetőmagból hiány van, ezért a hatóság felhívja a vetőmag-szaporítók figyelmét, hogy, akik még nem tették, azoknak érdemes terméküket regisztrálni a NÉBIH rendszerében.

Öko (bio)-növénytermesztés során alapelv, hogy ökotermesztésben előállított, minősített vetőmagot használjanak a gazdák. Mivel azonban kevés az ilyen ökovetőmag a piacon, a szabályozás engedélyezi a csávázatlan (kezeletlen) hagyományos minősített vetőmag felhasználását is, amihez az ökotanúsító szervezet engedélye szükséges. Hazánkban is évek óta vagy hagyományos vetőmagot vagy magasabb ökológiai lábnyomú külföldi ökovetőmagot vet a biogazdálkodók többsége – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közleményében.

traktor mezőgazdaság

Kép: MEGFOSZ

Tavaly több mint 2700 engedélyt adtak ki a tanúsítók csávázatlan vetőmag használatára, amiből látszik, hogy bőven lenne még igény a hazai ökovetőmagra. A lehetőségek és igények összekapcsolására jó megoldás a NÉBIH által vezetett adatbázis (http://portal.nebih.gov.hu/oko-vetomag) használata. A rendszerbe való bekerüléshez a vetőmag-szaporítók ingyenesen regisztrálhatnak a hivatal honlapján. Az adatbázis révén pedig a biogazdálkodók könnyen és gyorsan megtalálhatják, hogy milyen ökovetőmag érhető el hivatalosan a piacon.

Pályázatírókkal segít az agrárkamara a források lehívásában
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Pályázati Tanácsadói Hálózata révén segítséget nyújt közel 400 ezer tagjának a megfelelő pályázatok kiválasztásában, minőségi elkészítésében és megvalósításában.