Obama a bankoknak: ellenzés helyett támogassák a szabályokat

2010. április 22. csütörtök - 19:52 / PP/MTI
  •    

Barack Obama amerikai elnök csütörtökön New Yorkban azt sürgette: a Wall Street álljon a kormánya által kezdeményezett pénzügyi szabályozási reform mögé, amelyre szerinte azért van szükség, hogy el lehessen kerülni egy újabb válságot.

Obama a Wall Street közelében, a manhattani Cooper Union egyetemen tartott beszédében – ahol több bankvezető jelen volt – hangsúlyozta: meg kell szigorítani a pénzintézetek működési kereteit, hogy ne folytathassanak a rendszert veszélyeztető kockázatos műveleteket.

"Lényeges, hogy tanuljunk a krízisből, hogy ne ismétlődjön meg" – hangsúlyozta, s hozzátette, a gazdaságot recesszióba fordító válságért a Wall Street és Washington egyaránt felelős volt. Az amerikai elnök azt mondta: hisz a szabad piacban, amely azonban szerinte soha nem jelentette azt, hogy "akármit, akárhogyan meg lehet szerezni". Éppen ez fordult elő túl gyakran a válságot megelőző években, és ezért van szükség a Wall Street szigorúbb szabályozására – tette hozzá. Felszólította a bankokat: ahelyett, hogy dühösen ellenzik ezt a törekvést, támogassák azt.

"Tisztelt Elnök úr, ne ölje meg az aranyludat!"

A liberális csoportok, köztük a szakszervezetek az Obama által javasolt reformok elfogadását szorgalmazzák. A kezdeményezés bírálói, a republikánusok közül sokan viszont azzal érvelnek, hogy a pénzügyi piacok túlszabályozása megfojthatja a gazdasági növekedést. A The New York Post című napilap csütörtöki szerkesztőségi cikke ezzel a címmel jelent meg: "Tisztelt Elnök úr, ne ölje meg az aranyludat!". Elemzők rámutattak: a Wall Street megregulázása a Fehér Ház és a Demokrata Párt egyik legnépszerűbb törekvése. Mint Kathleen Hall Jamieson, a Pennsylvaniai Egyetem Annenberg Kommunikációs Iskolájának igazgatója elmondta, Obama korábban azt hangsúlyozta, hogy szükség volt a nagybankok és autógyárak állami segélyezésére, most viszont a kisemberek védelmezőjének szerepébe lép. Azt üzeni nekik: én a ti oldalatokon állok, szálljunk szembe a gazemberekkel.

Obama azt is hangsúlyozta, hogy meg kell védeni a fogyasztókat, véget kell vetni a "túl nagy ahhoz, hogy elbukjon" szemléletnek és átláthatóságot kell teremteni a származékos piacon. Az átfogó reform keretében – a törvénytervezet a szenátus előtt van – szigorítanák a származékos piac működési szabályait, korlátoznák a bankvezetők juttatásait, továbbá limitálnák a bankok méretét és az általuk vállalható kockázatokat is.

"Meggyőződésem, hogy ezek a reformok végső soron nemcsak az ország, hanem a pénzügyi szektor érdekeit is szolgálják" – fogalmazott Obama elnök a meghívott több száz vendég előtt.