Novemberben jöhet az újabb felminősítés

2016. szeptember 23. péntek - 17:15 / PP/MTI
  •    

Londoni pénzügyi elemzők szerint novemberben teljes körűvé válhat Magyarország befektetési ajánlású államadós-osztályzata, mert várhatóan akkor a Moody’s Investors Service is visszaemeli a magyar szuverén besorolást ebbe a kategóriába, és ez több százmilliárd forint új befektetési forrást nyit meg a magyar állampapírpiac számára.

rakétaként kilövő növekedés grafikon

Kép: Freepik.com

A Moody’s november 4-én vizsgálja a magyar államadós-besorolást. Ez a hitelminősítő jelenleg „Ba1” szinten – egy fokozattal a befektetési ajánlású sáv alatt – tartja nyilván Magyarországot, de az osztályzatra tavaly november óta felminősítést valószínűsítő pozitív kilátás van érvényben. A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői a további minősítési esélyeket latolgató tanulmányukban közölték: várakozásuk szerint a Fitch Ratings májusi és a Standard & Poor’s múlt heti magyar felminősítése után novemberben a Moody’s is hasonló döntést hoz. A felminősítések lehetséges állampapír-befektetési következményeit taglalva a Morgan Stanley londoni elemzői kiemelték, hogy a befektetési ajánlású eszközökre szakosodott intézményi befektetők által követett három fő globális kötvényindex a WGBI, a GBI-EM Global Diversified index és a Global Aggregate Index.

A WGBI magasra helyezte a lécet: ahhoz, hogy egy szuverén adós bekerülhessen ebbe az indexbe, a Standard & Poor’s részéről „A mínusz”, a Moody’s részéről ugyanennek megfelelő „A3” besorolás, valamint legalább 50 milliárd dollárnyi piacon lévő kötvénytömeg szükséges, tehát a magyar állampapírok egyelőre ezt a kritériumrendszert nem teljesítik. A Morgan Stanley elemzői szerint a GBI-EM Global Diversified indexcsoport befektetési ajánlású papírokra szakosodott alindexe (IG Sub) mindhárom nagy hitelminősítő részéről befektetési besorolást igényel. Ha tehát a Moody’s novemberben a másik két hitelminősítőhöz hasonlóan visszaemeli a magyar szuverén besorolást ebbe a kategóriába, akkor Magyarország januártól helyet kap a GBI-EM GD IG sub-indexben, a Morgan Stanley elemzőinek becslése szerint 7,5 százalékos súllyal. A ház számításai szerint ez 180 millió dollár – 50 milliárd forint – befektetői keresletet generálhat a magyar állampapírpiacon.

Csapdában vergődik a világgazdaság
Továbbra sem várható a világgazdasági növekedés gyorsulása a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán kiadott jelentése szerint. A szervezet idén 2,9 százalékos, jövőre 3,2 százalékos növekedést vár a tavalyi 3,1 százalék után.

A Global Aggregate Index a három hitelminősítő közül kettőtől vár el befektetési ajánlású besorolást, vagyis ezt a kritériumot Magyarország már most teljesíti. A Morgan Stanley elemzői szerint a korábbi tapasztalatok arra vallanak, hogy az éves felülvizsgálati eljárás októberben kezdődhet, és a magyar állampapírok jövő áprilistól kerülhetnek be ebbe az indexbe, hozzávetőleg 0,08 százalékos súllyal. A Global Aggregate Indexet követő alapokban kezelt befektetői tőkeállomány pontosan nem ismert, de a Morgan Stanley becslése szerint 2-3 ezer milliárd dollár környékén lehet. A ház úgy számol, hogy ha Magyarország bekerül ebbe az indexbe, az 0,4-0,6 milliárd dollár – 110–170 milliárd forint, vagyis mediánértéken 140 milliárd forint – potenciális beáramlást jelenthet a magyar állampapírpiacra. Így tehát összességében a magyar felminősítések 200 milliárd forint körüli új portfólió-befektetést mozgósíthatnak a magyar szuverén befektetési eszközök számára, de ez várhatóan 6–12 hónapra eloszlik, és ez korlátozhatja a tényleges hatásokat – jósolták a Morgan Stanley londoni elemzői.

Egy másik nagy londoni elemzőház, a Capital Economics közgazdászai azt emelték ki a magyar felminősítések várható piaci hatásairól összeállított tanulmányukban, hogy a piacok Magyarországot már évek óta jobb kockázati árazásokkal tartják nyilván, mint amilyenek az eddigi magyar szuverén besorolásokból következhettek volna, éppen ezért például a magyar szuverén dollárkötvények jelentősebb erősödése már lezajlott. Kimutatták azt is, hogy a JP Morgan Hungary EMBI Global index hozamfelára az irányadó amerikai kincstárjegyhez mérve 17 bázisponttal szűkült a Standard & Poor’s által múlt héten bejelentett felminősítés óta, miközben más feltörekvő piaci dollárkötvények hozamfelára stabil maradt.

Jól szerepelnek a magyarok
2015 jó év volt a legnagyobb közép-európai vállalatok számára, így Közép-Európa továbbra is fontos célpontja marad a külföldi tőkebefektetéseknek. Idén eggyel több, 67 magyar cég került a legnagyobbak közé. A MOL megőrizte második helyét, és többek között az Audi Hungaria, a GE Infrastructure, az MVM, a Magyar Suzuki Zrt., a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary és a Samsung Electronics Hungary is növekedni tudott az egy évvel ezelőtt eredményeihez képest.