Növekedésre számíthatunk az iparban s a kiskereskedelemben

2014. február 06. csütörtök - 20:41 / piacesprofit.hu
  •    

Az elemzők szerint az idén számottevően gyorsulhat az ipari termelés, a növekedést mind a nemzetközi, mind a hazai konjunktúra támogatja. A kiskereskedelemben is jók a kilátások.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közölte, hogy előzetes adatok szerint az ipari termelés 1,4 százalékkal nőtt 2013-ban az előző évhez képest. Decemberben a termelés 6,8 százalékkal, a munkanappal kiigazított index szerint pedig 4,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg az előző hónaphoz képest 1,9 százalékkal csökkent az ipar kibocsátása. A decemberi lassulást a KSH magyarázata szerint az energiaszektornak az enyhébb időjárás miatt csökkenő termelése okozta.

Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője az adatokhoz fűzött kommentárjában azt írta: az ipar idei várható kedvező teljesítményét mind a német, mind az európai, mind a hazai konjunktúramutatók alátámasztják, így az idén közel 6 százalékos növekedés várható az ipar kibocsátásában. Suppan Gergely szerint a decemberi termelés havi szintű 1,9 százalékos csökkenéséért döntően a szezonálisan jóval enyhébb időjárás okolható, mivel az energiatermelő ágazatok teljesítménye visszaesett. Az energiatermelés csökkenése emellett azzal is magyarázható, hogy az európai nagykereskedelmi áramárak lényeges visszaesése miatt megnőtt az áram importja, s csökkent a hazai termelés, elsősorban a gáztüzelésű erőművekben.

Magyar gazdaság: bizonytalan kilátások
Csak alig egy-másfél százalékos gazdasági növekedést jósol az idei évre a Policy Agenda, amely szerint alaptalan a gazdasági életben tapasztalható optimizmus, a háztartások helyzetén pedig csak fenntarthatatlan intézkedések segítenek.

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szerint az ipari termelés szezonalitás okozta év végi lassulását januárban várhatóan jelentős megugrás fogja követni és az ipari kibocsátás rááll egy 4-5 százalékos növekedési pályára. Balatoni András elemzésében kifejtette, hogy a tavalyi év negyedik negyedévében folyamatosan mérséklődött az ipari termelés a szeptemberi csúcshoz képest. Az előző év azonos időszakához mért indexek azonban pozitív tartományban maradtak a 2012-es alacsony bázis miatt. A lassulás véleménye szerint elsősorban az ipar szezonalitásának változásával magyarázható, az idei évi kilátások viszont továbbra is kedvezőek. “A jelentősebb felvevőpiacaink egyre jobb állapotban vannak, ami támaszt ad a hazai ipari kivitelnek. A belső kereslet is folyamatosan magára talál, így hosszú idő után a belföldi értékesítésben is trendfordulóra számíthatunk” – írta az ING elemzője.

A kiskereskedelem is bővülhet

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett első becslése szerint tavaly decemberben 1,8 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az egy évvel korábbihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 2,7, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,9 százalékkal emelkedett az értékesítés volumene az egy évvel korábbival összehasonlítva. Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint a havi mutatók kilengenek, de összességében a tavalyi év utolsó negyedévének adatai azt jelzik, hogy élénkül a lakossági fogyasztás. A szakember azt várja, hogy folytatódni fog a javulás az idén. Összességében jelentősebb lesz a lakossági fogyasztás szerepe a GDP-növekedésben, mint 2013-ban – jegyezte meg.

Befagyasztanák a minimálbért
Aggasztóan alacsonynak nevezte a magyar gazdaság növekedési potenciálját a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). A csoport legfrissebb előrejelzésében változatlanul hagyta novemberi becslését, amely szerint idén 2 százalékkal, 2015-ben 1,7 százalékkal nő a magyar hazai össztermék (GDP).