Népszavazás a vasárnapi nyitvatartásért

2014. november 10. hétfő - 12:12 / piacesprofit.hu
  •    

Népszavazást kezdeményeznek az üzletek vasárnapi nyitvatartásáért. A jogszabály szerint a kereskedők évente csak öt vasárnap tarthatnának nyitva – ami munkahelyek ezreit sodorja veszélybe és komoly adóbevétel kiesést eredményez.

Nem a vasárnapi zárvatartásra – Kép: Pixabay

A bolti kiskereskedelmi egységek vasárnapi bezárását szorgalmazók a kereskedelmi munkahelyek tízezreinek azonnali megszüntetését idézik elő akkor, amikor hazánkban a munkanélküliségi ráta még mindig meghaladja a 7 százalékot – véli a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ). A szervezet szerint a jelenlegi nyitvatartási rendszer sok, a kereskedelemben dolgozó embernek biztosít munkát, az államnak pedig számottevő járulék- és adóbevételt jelent. „Akik a vasárnapi nyitva tartás megszüntetésére törekednek, azok a kereskedelmi alkalmazottak érdekei ellen dolgoznak, semmibe véve a fogyasztók szabad választási jogát, ezzel ráerőszakolva a vásárolni kívánó többségre a kisebbség által zajosan propagált igényt” – olvasható a közleményben, amely szerint ezért népszavazást kezdeményeznek az üzletek vasárnapi nyitva tartásért.

Mint azt korábban megírtuk, a már az Országgyűlés előtt lévő tízoldalas törvényjavaslat a vasárnap és a munkaszüneti napokon tiltaná meg az üzletek nyitva tartását. A többi esetben – így például szombaton is – kizárólag időbeli korlátok közé szorítaná. A főszabály szerint az üzletek reggel 6 óra és este 10 óra között lehetnek nyitva Magyarországon. Deklarált cél a dokumentum szerint, hogy a családi kisvállalkozások működését ne akadályozzák akkor, ha a tevékenységet kisebb méretű boltban (400 négyzetmétert meg nem haladó árusító területen) folytatják, és az általános zárva tartási időszakban a kereskedelmi tevékenységet a tulajdonosok, vagy segítő családtagjaik maguk gyakorolják.

A javaslat külön rendelkezéseket tartalmaz az üzletek december 24-i és december 31-i nyitva tartására, (ezeken a napokon csak délig lehetnek nyitva az üzletek) és meghatározza azt is, hogy az üzletben a zárórakor még bent tartózkodó személyeket legfeljebb 30 percen belül ki kell szolgálni.

A dolgozóknak se jó a vasárnapi zárva tartás
A kereskedőknek, de a dolgozóknak is kész katasztrófa lenne az üzletek kötelező vasárnapi zárva tartásának bevezetése. Csökkenő bevételeket, növekvő munkanélküliséget és drágább bevásárlást prognosztizálnak.