Nemzeti helyett nemzetközi csúcsok következnek

2008. október 19. vasárnap - 14:23 / PP/MTI
  •    

A pénzügyi válsággal foglalkozó csúcstalálkozók egész sorát fogják megrendezni a jövő hónaptól, legalábbis erről állapodott meg az amerikai elnök, a francia államfő és az Európai Bizottság elnöke.

Az első tanácskozást nem sokkal a november 4-i amerikai elnökválasztás után tartanák – derül ki abból a nyilatkozatból, amelyet George Bush, Nicolas Sarkozy és José Manuel Barroso adott ki közösen a Maryland állambeli Camp David-i elnöki rezidencián folytatott több órás háromoldalú megbeszélés után. A nyilatkozat szerint a jövő héten egyeztetést kezdenek a világ többi politikai vezetőjével a közös amerikai-európai javaslatról.

Az elképzelés szerint az első tanácskozáson áttekintenék, mit sikerült elérni a pénzpiaci válság eddigi kezelése során, illetve megpróbálnának megegyezni egy hasonló krízis jövőbeli elkerüléséhez szükséges reformok alapelveiről. A további találkozókon pedig az lenne a feladat, hogy megállapodjanak azokról a konkrét lépésekről, amelyekkel megvalósíthatók a lefektetett alapelvek.

A francia elnök a múlt hónapban vetette föl a pénzügyi válsággal foglalkozó csúcstalálkozó ötletét. A tanácskozás lehetséges részvevőiként a hét legfejlettebb ipari állam és Oroszország képviselői mellett fejlődő országok, többek között India és Kína vezetőit emlegetik.

Eltérő vélemények

Bush elnök az európai vezetőkkel folytatott megbeszélése előtt arra figyelmeztetett, a válság leküzdésével egyidejűleg garantálni kell “a demokratikus kapitalizmus alapjainak”, a szabadkereskedelemnek, a szabadpiacnak, a vállalkozás szabadságának a megőrzését.

A francia államfő ezzel szemben azt fejtegette, mélyreható reformokra van szükség, fel kell építeni “a jövő kapitalizmusát”. Szavai szerint sem a fedezeti alapok (hedge fund) rendszere nem működhet úgy, ahogy eddig, sem pedig azok az adóparadicsomok és pénzügyi intézmények, amelyek felett semmiféle ellenőrzés nem érvényesült.

A Le Figaro értesülése szerint Nicolas Sarkozy azt javasolta, november 21. és november 23. között rendezzék meg az első pénzügyi válságcsúcsot. (Itthon a költségvetési kiadások visszafogásában nagyjából egyetértés van a pártok között, de az adócsökkentés kérdésében nem közeledtek az álláspontok; a jegybank elnöke csak a jóléti kiadások lefaragása után tartotta reálisnak az adócsökkentést a szombati nemzeti csúcsértekezleten.)