Nem semmi: Magyarország az ötödik

2009. június 04. csütörtök - 17:59 / piac-profit.hu
  •    

Magyarország az ötödik legtöbb munkahelyet teremtette a működőtőke vonzása alapján. Ezzel két helyet javítottunk a tavalyi évhez képest - többek között ez is kiderül, az Ernst & Young által készíttet európai versenyképességi tanulmányból, amelyet 2009. június 4-én a La Baule-i Befektetési Világkonferencián ismertettek.

Az Ernst&Young tanulmánya szerint a befektetési döntéshozatalt legnagyobb mértékben a termékek és szolgáltatások beszerzésének és terítésének lehetősége, a jogi környezet stabilitása és a munkaerő minősége, képzettsége fogja befolyásolni. A preferenciák alapján Európa tűnik a legbiztonságosabb, a legismertebb és ezért kevésbé kockázatos befektetési helyszínnek a vállalatok számára. E téren jó esélyekre számíthat Magyarország, elsősorban a főváros, utóbbit a régió harmadik legvonzóbb befektetési helyszínének választotta egy másik, a Site Selection amerikai befektetési magazin felmérése.

Az Ernst&Young által megkérdezettek több mint fele a recesszió hatására nem szándékozik terjeszkedni, többségük pedig biztos, hogy nem tervez befektetést, ezáltal jóval erőteljesebb lesz a küzdelem a működőtőke vonzásért az egyes országok között, így egyre fontosabb az is, hogyan teljesítenek a nemzeti befektetés-ösztönző szervezetek. E téren hazánk jó eredménnyel büszkélkedhet: a magyar ügynökség, az ITD Hungary az amerikai Site Selection magazin felmérése szerint Kelet-Európa legjobbja, a Világbank rangsora szerint pedig a világ 14. legjobb ügynöksége.