Nem semmi: 50 milliárd is összejöhet a bankadóból

2010. április 06. kedd - 20:06 / PP/MTI
  •    

Ötvenmilliárd euró bevételt is jelenthetne az Európai Unióban a bankok válság miatti különadóztatása - állapította meg egy kedden ismertetett jelentésében az Európai Bizottság.

A testület – az EU-tagországok pénzügyminisztereinek tíz nap múlva esedékes informális találkozójára készülve – arról készített összeállítást, milyen hatással járhatnának azok az "újító pénzügyi ötletek", amelyekről a gazdasági válság kezdete óta a nemzetközi tárgyalásokon esik szó annak érdekében, hogy a pénzintézetek is járuljanak hozzá a válság miatti költségek fedezéséhez.

Az összeállítás szerint az egyik lehetőség a bankok vagyonának bizonyos részére kirótt adó, amely a rátától függően 13-50 milliárd euró jövedelmet hozhatna. Uniós szinten 20 milliárd eurót eredményezne a pénzügyi tranzakciók adóztatása a dokumentum szerint, ennek ugyanakkor nemkívánatos következményei is lehetnének, mint például a szóban forgó műveletek földrajzi eltolódása.

 Óvatosságra intett a bizottság a széndioxid-adóval kapcsolatban is. Ez egyebek között nemzetközi kereskedelmi konfliktusokhoz vezethetne – vélte a testület.