Nem meglepő, hogy már ezen a héten “meghúzták a ravaszt”

2011. augusztus 06. szombat - 17:27 / PP/MTI
  •    

Londoni pénzügyi elemzők már az amerikai adósságlimit-emelésről létrejött kongresszusi egyezség óta gyakorlatilag biztosra vették, hogy az Egyesült Államokat valamelyik hitelminősítő megfosztja lehetséges legjobb, "AAA" szuverén adósbesorolásától, mivel egybehangzó citybeli vélemények szerint a megállapodás nem irányítja fenntartható pályára az amerikai államháztartást.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemző és tanácsadó cég, a Capital Economics szakértői a washingtoni adósságplafon-emelés után adott kommentárjukban úgy vélekedtek: az egyetlen kérdés az, hogy a Standard & Poor’s vagy a többi hitelminősítő "már ezen a héten meghúzza-e a ravaszt, vagy még várnak egy kicsit". Az S&P "nem várt egy kicsit", hanem a pénteki amerikai piaci zárások után New Yorkban bejelentette, hogy a hosszú futamú amerikai államadós-osztályzatot egy fokozattal "AA plusz"-ra rontja az eddigi "AAA"-ról.

Negatív kilátások

Elszámolták magukat
A portfolio.hu-n megjelent CNBC-beszámoló szerint a hitelminõsítõnél még péntek este is a leminõsítés hátteréül szolgáló számításokon dolgoztak, miután az a kritika érte õket, hogy elszámolták magukat 2000 milliárd dollárral. Az amerikai kormány szerint elszámolta magát az S&P, miután2021-re nem 87%-os lesz az amerikai adósságráta, hanem csak 79% (most a GDP 100%-a). Egyik fél sem vitatta a hibát – derül ki az érdekesség a CNBC tudósításából. A hitelminõsítõ szakemberei az elszámolás után is átgondolták döntésüket és a hiba ellenére közölték a pénzügyminisztériummal: kitartanak a leminõsítés mellett,

A nemzetközi hitelminősítők már az adósságlimit emeléséről kirobbant kongresszusi vita korai szakaszában egyértelmű jelzéseket adtak arra, hogy megfoszthatják az Egyesült Államokat "AAA/Aaa" adósbesorolásától: a Standard & Poor’s és a Moody’s Investors Service július közepén egyaránt negatív – vagyis leminősítést valószínűsítő – megfigyelés alá vette az amerikai adósosztályzatokat. Az S&P ehhez fűzött akkori elemzésében "legalább egy a kettőhöz" esélyt adott arra, hogy 90 napon belül leminősíti az Egyesült Államokat, akár abban az esetben is, ha megszületik ugyan az egyezség az adósságlimit-emelésről, de a cég megítélése szerint az nem segíti elő a hosszú távú amerikai költségvetési és adósságkonszolidációt.

A Standard & Poor’s a negatív megfigyelés bejelentésének indoklásában konkrétan közölte: számításai szerint négyezer milliárd dolláros középtávú államháztartási konszolidációs program szükséges az amerikai államadósság-ráta további emelkedésének elkerüléséhez.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja által minap összeállított elemzés szerint a kongresszusi megállapodás nem állítja rá az Egyesült Államokat fenntartható költségvetési pályára, és így a következő évtizedben nem stabilizálja a hazai össztermékhez (GDP) mért amerikai államadósság-rátát. A ház londoni elemzői szerint emiatt az adósságplafon-emelési vita során kidolgozott deficitcsökkentő egyezség jócskán elmarad a befektetők és a hitelminősítők által elégségesnek tartott mértéktől. A cég ennek alapján megjósolta, hogy ha a Standard & Poor’s következetesen tartja magát ahhoz az okfejtéshez, amelyre hivatkozva negatív kihatású megfigyelés alá vette az amerikai adósosztályzatot, akkor "valószínű, hogy le is minősíti az Egyesült Államokat". A londoni jóslatok "bejöttek"; a kérdés ezután az, hogy ennek milyen hatása lesz az egyébként is turbulens piacokra.

Meg kell szokni az "AA"-t

A Cityben vannak viszonylag derűlátó előrejelzések. A Capital Economics minapi elemzése szerint az amerikai pénzügyminisztérium és a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve feltehetőleg már kidolgozta "a szükséghelyzeti terveket" annak biztosítására, hogy az amerikai piacok rendben működhessenek tovább az Egyesült Államok szuverén adósosztályzatának leminősítése után is. A ház szerint az osztályzatrontást még akár piaci fellendülés is követheti, jelezve a piac megkönnyebbülését annak nyomán, hogy "vége a bizonytalanságnak", és a világ is "megszokja" majd, hogy az Egyesült Államok az "AAA" helyett az "AA" kategóriába került át, amely még mindig "igen magas" elsőrendű besorolás.

A cég kiemelte, hogy Japánnak és – a tagállamok besorolási átlagát tekintve – az euróövezetnek sincs "AAA" adósosztályzata. A kilátásokat mindazonáltal borúsabbá teszi, hogy a világ legnagyobb gazdaságáról van szó, amelynek fizetőeszköze a legfőbb globális tartalékvaluta, és amelynek államadósságát hosszú évtizedek óta gyakorlatilag kockázatmentesnek és viharos piaci időkben biztos menedéknek tekintette a globális intézményi kötvénybefektetői kör.

Az elmúlt napok feszült leminősítési várakozásai során az elemzői körben azonban ez a globális kockázati alapmérce vált kérdőjelessé. A JP Morgan bankcsoport elemzői minapi helyzetértékelésükben kiemelték azt a véleményüket, hogy a "menekülés a biztonságos amerikai kincstárjegybe" régi kereskedési taktikájának immár "nyilvánvalóan sokkal kevesebb értelme van", mint eddig, és máris megfigyelhető, hogy nagy pénzpiaci alapok jelentős mennyiségben csoportosítják át tőkéjüket amerikai kincstárjegyből bankbetétbe. Ez pontosan az ellenkezője annak a folyamatnak, amely a Lehman Brothers amerikai nagybank összeomlása utáni pánik idején lezajlott – hangsúlyozták a JP Morgan elemzői.

A másik két nagy minősítő egyelőre kitart

A Standard & Poor’s lépése nyomán ugyanakkor a nagy hitelminősítők között is jelentős véleménykülönbség alakult ki az Egyesült Államok szuverén adósminőségének megítélésében. A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő az adósságlimit-emelés hosszadalmas vitáját lezáró szenátusi voksolás utáni londoni kommentárjában közölte: véleménye szerint az Egyesült Államok "AAA" státusát alátámasztó gazdasági és pénzügyi alapok továbbra is erőteljesek, emellett az amerikai dollár továbbra is "kihívó nélkül" tölti be a globális tartalékvaluta szerepét.

A Moody’s néhány órával az adósságlimit-emelési döntés után negatív kilátással ugyan, de megerősítette az Egyesült Államok – e cég módszertanában "Aaa"-val jelölt – kormánykötvény-besorolását, közölve: véleménye szerint az adósságlimit-emelésről született megállapodás az első lépés egy olyan hosszú távú költségvetési konszolidáció felé, amelynek révén távlatosan is meg lehet tartani az amerikai államadósság-mutatókat az "Aaa" besoroláshoz szükséges paraméterek között.

Szavazás:

Mit érdemelnek az államadósság növelői?