Nem lesz drágább a benzin, de olcsóbb sem

2016. november 28. hétfő - 08:43 / piacesprofit.hu
  •    

A benzinárak a hét 4 napján emelkedtek, de pénteken csökkentek, a gázolaj ára a hét első részének emelkedése után stagnált, majd pénteken csökkent. A heti ár- és árfolyam-változások alapján, figyelembe véve a pénteki 5-5 forintos áremelést, nem várható változtatás.

magára talált az autópiac

Kép: SXC

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Brent spot kőolaj ára a héten 45-47 dollár között ingadozott, heti átlagban közel 2,5 dollárral, 5,6%-kal nőtt az ár. A spot olajár a hét folyamán csütörtökig emelkedett, majd pénteken csökkent. Az olajpiaci áralakulásra az OPEC tárgyalásaival kapcsolatos hírek hatottak. A hét elején még az volt az uralkodó nézet, hogy az egyezség körvontalazódik, azonban a hét második felében egyre több jel érkezett, hogy továbbra is Irak, Irán, s újabban Indonézia sem elégedett az országukra leosztott termelési szinttel. A korábbi tervek szerint 28-án a nem-OPEC országok képviselőivel lett volna tárgyalás, de Szaúd-Arábia jelezte, hogy ők csak akkor tárgyalnak az OPEC-en kívüli országokkal, ha az egyezség megszületett. Kiszivárgott, hogy az eredeti tervek szerint Szaúd-Arábia és az Öböl-menti országok együttesen 1 millió hordó/nap termelés-visszafogást vállaltak, amelynek fele Szaúd-Arábiát érintette. Algéria új javaslata pedig 4,5%-os, Líbia és Nigéria kivátelével minden országra  kiterjedő kitermelés csökkentést javasolt. A tagországok hétfőn, 28-án szakértői szinten folytatják a tárgyalást, majd 30-án lesz a miniszteri értekezlet. Valószínűleg csak kicsit befolyásolta az árak változását, hogy az elmúlt 13 hétből 12 alkalommal emelkedett az amerikai kőolajfúrások mennyisége, a múlt héten három fúrással növekedett, s elérte a 474 darabos szintet – derült ki a GKI Energiakutató Kft. heti előrejelzéséből.

Az egy hónapos határidős Brent olajár heti átlaga 2,4 dollárral, 5,1%-kal nőtt ezen a héten. Az idei év negyedik negyedévére vonatkozó határidős árak most 47 dollár körül változnak, ez jelenleg azt jelzi, hogy január elejétől marad az üzemanyagok megemelt jövedéki adója. A számításokhoz az is hozzátartozik, hogy a spot Brent ár októberi átlaga sem érte el az 50 dollárt. Természetesen itt még sok változás jöhet, az OPEC meglepheti az olajpiacot egy egyezséggel, amely decemberre jócskán 50 dollár fölé tolhatja az árakat.

Virul a benzinkút-turizmus Luxemburgban
Nemcsak a kelet-európai polgárok járnak a határon túlra olcsóbban tankolni, Luxemburgban is dívik a benzinturizmus. A szállítmányozó cégek is direkt itt haladnak át kamionjaikkal, hogy olcsón tudjanak üzemanyagot szerezni.  A miniállamban ugyanis jóval alacsonyabb az üzemanyagadó, mint másutt.

Az európai üzemanyagpiacokon, elsősorban a benzin piacán a legjelentősebb erő az, hogy dél- és közép-amerikai vásárlók tömegesen jelentkeztek. Az USA-felé irányuló export most újraindult, de a közel-keleti és az ázsiai országok is vásárolnak, mivel ott, ezekben a hetekben teljesedik ki a finomítói felújítások időszaka. Az európai dízelpiac kissé feszült, mivel az import mennyisége mérséklődik, a fenti okok miatt. Az orosz export azonban lassan növekszik. A rajna vízszintje most lehetőbvé tette a szállítást, emiatt az ARA piac készletei erősen csökkentek, főképp a tüzelőolaj esetében.

A forint átlagos heti árfolyama a november 21 – november 25-i héten 0,8%-kal gyengült a dollárhoz képest, a dollár árfolyam 292,5 forint körül ingadozott. A megelőző héthez viszonyítva ezen a héten 2,5 forinttal kellett többet adni egy dollárért. A gyengülés a hét második felében megfordult és kis erősödés jelentkezett. A dollárban kifejezett üzemanyagpiaci áremelkedést a forint gyengülése kissé felerősítette. A forint-dollár árfolyam gyengülése egyrészt a dollár euróhoz viszonyított erősödéséből fakad, másrészt a forint kicsit gyengült az euróhoz viszonyítva.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében, heti átlagokkal számolva, az európai piacokon 3,4-6,3%-os áremelkedés mutatható ki, a gázolajnál a heti átlagok szerint forintban számolva 6,4-6,5%-os volt az árak emelkedése.

Összességében – a 27%-os áfával is növelten – a heti átlagos árváltozások alapján a benzinnél 4-7, a gázolaj esetében 6-8 forintos emelkedés jelentkezett. Pénteken, november 25-én 5-5 forintos áremelés történt. A fentiek miatt várhatóan hétfőn, november 28-án, nem valószínű az áremelés, mivel az üzemanyagárak a hét végére mérséklődtek. Szigorúan csak a heti átlagos változást figyelve a benzinnél még elképzelhető 2 forint körüli, a gázolajnál pedig 3 forint körüli emelés. A fenti változtatásokkal a benzin ára 344, a gázolaj ára 360 forint/liter körüli szinten változhat. Az elmúlt egy év során a benzin ára 1,6%-kal, a gázolaj ára 4,3%-kal nőtt.  Az árváltozások és az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek változása miatt 2%-kal kevesebb benzint és 5%-kal kisebb mennyiségű gázolajat lehet egy havi átlagos, nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.