Nem lehet behajtani az egyház adómilliárdjait

2018. november 12. hétfő - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Az olasz katolikus egyháznak sok milliárdos adóhátraléka van. Bár az Európai Bíróság is fizetésre kötelezte, ebből aligha lesz valami a többségében katolikus országban.

Az Európai Bizottság a minap figyelmeztette az olasz kormányt: további eladósodást jelentő költségvetése elfogadhatatlan, ha azt nem változtatják meg, szabálysértési eljárás következik. A súlyos deficit csökkentésében nagy szerepet játszhatna a katolikus egyház óriási adóhátralékainak behajtása – ám a kormány ódzkodik ettől éppen az európai választások előtt, hiszen a lakosság 85 százaléka katolikus.

Milánói Dóm Kép: Pixabay

Milánói Dóm
Kép: Pixabay

1993 óta Olaszországban minden ingatlan után adót kell fizetni. Adózik a lakás, a garázs, minden iroda, üzlet, ipari üzem, szálloda, vendéglátóipari egység. Ez elvileg természetesen vonatkozna a katolikus egyházra is, amely az állam után az ország legnagyobb ingatlantulajdonosa. Az egyház azonban soha nem fizetett Olaszországban ingatlanadót – és az állam nem is kérte.

Hogy ez illegális, arra már a kezdeteknél felfigyeltek és jogászok az Európai Bizottsághoz fordultak. 2012-ben az ki is mondta, hogy az adót nem fizető, egyházi tulajdonban lévő gazdasági célú ingatlanok megsértik a versenyjogot.

Az 1993-2006 közötti időszak adóhátralékai addig mindenesetre már elavultak, de esedékessé váltak a 2006-tól számítottak. Akkor viszont Juan Barroso, az EB  szigorúan katolikus portugál elnöke mentette meg egyházát azzal, hogy – egyetértésben az olasz állammal – kinyilvánították: az adók behajtása „technikailag lehetetlen”, mivel az ingatlannyilvántartások nem tartalmazzák az egyháziak adatait és azokat amúgy sem lehetne visszamenőleg felderíteni.

Az egyház adótartozása, amelyet az Európai Bíróság döntése alapján most meg kellene fizetni,

Amikor nem sikerül időben befizetni az adót
A későn fizetőkre a NAV külön bírságot szabhat ki. Az Írisz Office összegyűjtötte, mikor és milyen mértékű késedelmi pótlékot követelhet az adóhatóság.

legalább 5-7, az elavult követelésekkel 13-14 milliárd euró. Míg a jelenlegi kormány egyik tagja, az Ötcsillag Mozgalom korábban azzal is kampányolt, hogy az egyház fizessen, most lapít, akárcsak társa, a Északi Liga.

Egyébként az 1314 római szállodából, szálláshelyből 273 az egyházé és ezek harmada semmiféle ingatlanadót nem fizet. Az egyházi vállalkozások harmada fizeti csak a kommunális adókat a különböző szolgáltatásokért, mint a szemételszállítás. A legtöbb egyházi cégnek még adószáma sincs, azokról a főváros vezetése semmit nem tud.

Hivatalosan az olasz püspöki konferencia üdvözölte a bírósági döntést, de azzal, hogy az csak a gazdasági célú ingatlanokra vonatkoztatható – és visszamenőlegesen nem érvényesíthető.

(Forrás: Der Spiegel)

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek