Nem látszik a fellendülés

2016. március 13. vasárnap - 12:04 / piacesprofit.hu
  •    

Ismét visszacsökkent a nagyvállalatok beruházási szándéka, így jelenleg tízből négy hazai cég tervezi, hogy idén valamilyen fejlesztést végez. A beruházási célok között a technológiafejlesztés az első számú fejlesztendő terület, amit a közeljövőben erősíthet a kormány héten bemutatott iparstratégiája is.

„Az elmúlt negyedév kiugró pozitív eredménye után visszakorrigált a beruházási szándék, így jelenleg tízből csupán négy hazai nagyvállalat tervez fejlesztést idén. A cégek leginkább technológiafejlesztésben és kapacitásbővítésben gondolkodnak, de mindkét esetben csökkent azoknak a vállalatoknak az aránya, akik ilyen irányú fejlesztésben gondolkodnak” – tájékoztatott a nagyvállalatok tervezett beruházási tevékenységéről Peter Roebben, a K&H vállalati üzletágának vezetője.

grafika, egy ember egy zuhanó nyíl előtt

Kép:Pixabay

A tavaly év végén megkérdezett nagyvállalati vezetők véleménye alapján a beruházások volumenét tekintve sem várható kiugró növekedés, mivel leginkább a tavaly erre szánt összeggel tervez idén is a vállalatok háromnegyede (76%), és csupán minden ötödik cég növeli ilyen jellegű kiadásait. „A kormány múlt héten bemutatott, 2020-ig tartó iparstratégiájának célja, hogy a hazai feldolgozóipar elmozduljon a magasabb hozzáadott értékű termelés felé, ezért arra számítunk, hogy a közeljövőben növekedni fognak a nagyvállalatok technológiafejlesztési beruházásai” – mondta el Peter Roebben.

Két százaléknál nem lesz több a növekedés
A bruttó hazai termék (GDP) növekedése két százalék fölött lehet idén, de nem sokkal. A lassuló növekedést a lanyhuló uniós forrásfelhasználás, az ipari termelés dinamikájának csökkenése és az építőipar visszaesése okozza.