Nem csak Ronaldo élvezi az európai adóparadicsomot

2019. április 06. szombat - 16:04 / piacesprofit.hu
  •    

Cristiano Ronaldo januárban 2 év felfüggesztett börtönnel megúszta az adócsalást, de a labdarúgás csillaga változatlanul a „gazdaságos” adózás mestere.

A spanyol bíróság a felfüggesztett börtönbüntetés mellett 19 millió euró megfizetésére is ítélte a játékost, amiért reklám- és szponzori bevételeit eltitkolta. Azok pedig gyakrabban még a kluboktól kapott csillagászati fizetéseket is felülmúlják.Európa egy sor országában egyébként mód van arra, hogy nagy jövedelműek kedvezményesen vagy egyáltalán ne adózzanak. Ronaldo 2009-ben igazolt át a Manchester Unitedból a Real Madridba – azért is, mert ott a külföldről áttelepülőknek a britek előnyös feltételeinél is jobbakat kínáltak: a külföldön szerzett jövedelem után egyáltalán nem kellett adózni, a hazai után pedig erősen csökkentett kulccsal.

Kép: Manchester United

Kép: Manchester United

A kedvezményeket 2010-ben ugyan csökkentették, de nagyvonalú haladékot biztosítottak korábban megkötött szerződések tekintetében. Ronaldo tavaly aztán olaszországi illetőségű lett, s ezzel adók szempontjából igencsak jól jár: teljes külföldi jövedelme után, amely évente tízmilliókat jelent – mindössze évi 100 000 eurós átalányadót kell fizetnie.

Az offshore cégeknek tényleg mindent szabad?
Az illegális, hatóságoknak be nem jelentett halászatot végző hajók 70 százalékát offshore adóparadicsomokban jegyezték be, hogy a tulajdonosokat ne érje utol a jog keze. De az erdőirtásban is sok offshore cég vesz részt, mert nem elszámoltatható.

Amint az Európai Parlament Zöldek frakciójának vizsgálata kiderítette, az EU tíz országában több mint 160 000 ember élvez különleges adókönnyítéseket: csúcs-sportolók, menedzserek, vállalkozók, tudósok és más, magas kvalifikációjú, keresett szakemberek.

Ennek  a rétegnek az adott országokban külföldi jövedelme után vagy nem kell adóznia, vagy csak csökkentett mértékben, illetve engedményt kapnak a belföldi adóból is. Nagy-Britanniában például a nem letelepedett külföldi az országon kívül szerzett jövedelem után nem adózik.

Hollandia évtizedek óta csak kedvezményesen adóztatja a külföldről odacsábított szakembereket, a több ezer érintett személy külföldi jövedelmének csak egy része után fizet adót. Hasonló előnyökkel szolgál Belgium, Portugália, Málta és Ciprus is. Franciaország, amely gyakran panaszkodik az adóverseny miatt, 50 százalékos adókedvezményt ad a külföldieknek az országon kívülről származó jövedelmük után.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung