Nem állt meg a drágulás a lakáspiacon

2018. július 02. hétfő - 17:00 / piacesprofit.hu
  •    

Folytatódott az élénkülés a lakáspiacon az elmúlt fél évben, az átlagos négyzetméterár már elérte a 400 ezer forintot. Összességében továbbnőhet a forgalom a tavalyihoz képest.

Budán egyszerűen már nincs 15 millió alatt lakás
Budapesten alig pár tucat ilyen ingatlan akadt, azok többsége is a külső pesti kerületben. Vidéken ezzel szemben az 50 ezer főnél kisebb településeken értékesített ingatlanok legalább kétharmadát 15 millió forint alatt adták el ebben az évben az Otthon Centrum adatai alapján.

Ingatlanpiaci szakemberek és a Magyar Nemzeti Bank előrejelzésében is erre az évre 10-12 százalékos áremelkedéssel számoltak az elemzők, amely az első féléves adatok alapján várhatóan teljesülni fog. A budapesti téglalakások esetében az 5 százalékos áremelkedésnek köszönhetően jelenleg 541 ezer forint az átlagos négyzetméterár. A legdrágább lakásokat továbbra is a V. kerületben találhatjuk, itt 914 ezer forint volt átlagosan egy négyzetméter 2018 első felében.

„A fővárosi panellakások négyzetméterára elérte a 400 ezer forintos határt, de a legkedveltebb környékek, mint a XI. és a XIII. kerület bizonyos részei, már az 500 ezer forintos átlagot közelítik, amely már nem sokkal marad el a kevésbé felkapott kerületekben épülő új projektek lakásáraitól – nyilatkozta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. – A panelek a téglalakásoknál nagyobb ütemben drágultak, egyes kerületekben két számjegyű emelkedést is tapasztaltunk.”

Vidéken a megyei összesítések alapján szintén emelkedtek az árak, azonban itt erősebb területi különbségek találhatóak. „Az eddig kedvezőbb áron elérhető megyékben növekedett jelentősebb mértékben az átlagár. Zala és Heves megyében a panel- és téglalakások árában egyaránt erőteljes emelkedést tapasztaltunk – folytatta az elemzési vezető. – A megyei rangsorban nem történt változás, még mindig Veszprém megye a főváros után a legdrágább terület. A vidéki panellakások tekintetében 200 és 300 ezer forint közötti négyzetméterárral számolhatnak az eladók és a vevők az idei évben.”

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek