Nem a Brexit, hanem Trump az igazi veszély

2016. július 01. péntek - 17:31 / piacesprofit.hu
  •    

Az elmúlt napok piaci mozgásai a Brexitről szólnak: az európai tőzsdék összeomlottak, egyelőre félelem és bizonytalanság uralkodik most a piacokon. Az amerikai elnökválasztás közeledtével az eredménynek még komolyabb olvasata van a befektetőkre nézve - látják a K&H Alapkezelő szakemberei.

Trump az igazi veszély - Kép: donaldtrump.com

Trump az igazi veszély – Kép: donaldtrump.com

„Egyelőre még nem látszik pontosan, mennyire lesz fájdalmas a szakítás, és hogyan alakul az európai integráció sorsa a jövőben, az azonban biztos, hogy a piacok megszenvedték a szavazást: két nap alatt 7%-os zuhanás történt. Mivel a múlt heti szavazás számos ponton rímel a már javában zajló, és majd novemberben kicsúcsosodó amerikai elnökválasztás történéseivel, így a mostani eseménynek komoly tanulsága lehet a befektetők szempontjából” – tájékoztatott Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Trump felrúgná a klímaegyezményt
Donald Trump a Reutersnek adott interjújában dobta el a zöldeknek szánt bombát: ha megválasztják, újratárgyalná az USA vállalásait a globális klímaegyezményben.

Bevándorlás és egészségügy

Az előrejelzések egyelőre a sokkal kiszámíthatóbb demokrata párti Hillary Clintont tartják esélyesnek, Donald Trump, a republikánus oldal várható elnökjelöltje – és egyben a jelenleg fennálló amerikai politikai berendezkedés tagadója – azonban nyíltan a bevándorlás megakadályozását tűzte ki célul, és a jelenlegi egészségügyi rendszer totális összeomlásával fenyeget. Ismerős hívószavak, hiszen Nagy-Britanniában a kilépéspártiak éppen a bevándorlás megakadályozásával és a britek által fizetett EU-s támogatások helyi egészségügybe történő átcsatornázásával kampányoltak. (Trump egyébként egymaga akarta elhárítani a Mexikói-öbölben történt olajszennyezést.)

„A brit népszavazás jól mutatja, hogy a piacok hajlamosak alulbecsülni a számukra nem kívánatos kimenetel bekövetkezésének esélyét: annak ellenére, hogy végig tudni lehetett, hogy az eredmény szoros lesz, a befektetők a szavazás napjára gyakorlatilag kiárazták a kilépés esélyét. Így ha novemberben a kiábrándult választók Trumpot segítik hatalomra, a mostaninál sokkal komolyabb sokk érheti a piacokat, amire időben fel kell készülni” – hívta fel a figyelmet Horváth István.