Túl vagyunk a mélyponton, de ez még nem a Kánaán

2013. április 24. szerda - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

A Policy Agenda Kkv Konjunktúra Indexe változatlanul a szektor nehéz helyzetét tükrözi, messze van a 2011 elejei hangulattól, és jelenleg 45,2 százalékon áll. Az adatok azt mutatják, hogy a kis- és középvállalkozások vezetői szerint még várat magára a gazdaság fellendülése, és a cégek fejlesztési szándékai terén is kedvezőtlen az összkép.

Nem javulnak a gazdasági várakozások – Kép: SXC

Nem nő a bizalom

A 2013. II. negyedévi 45,2 százalék még messze van a két évvel ezelőtt mértekhez képest. 2011 elején bizakodóbb volt a hangulat a hazai gazdaság jelentős részét magába foglaló kkv-szektorban, ezt mutatta az akkor mért 50 százalék fölötti Kkv Konjunktúra Index-érték. Bár az elmúlt két évben – a nehéz gazdálkodást okozó környezet ellenére – egy-egy negyedévben sikerült elmozdulni a mélypontról, a mostani adatok azt mutatják, hogy továbbra is borúlátóak a vállalkozások. (Hasonló eredményre jutott a GKI felmérése is, amiről lapunknak Vértes András számolt be részletesen.)

A cégvezetőknek még mindig több mint a fele – 52 százalékuk – szerint a következő fél évben romlani fog a magyar gazdaság helyzete. Bár ez jobb adat, mint a 2011. IV. negyedévben mért 60 százalék, de azóta a gazdaság leszálló ágban volt, és a vállalatok minden bizonnyal reménykednek, hogy túl vagyunk a mélyponton. Talán ezért is mondja a cégvezetők 24 százalék azt, hogy akár némi növekedést is vár a magyar gazdaságtól az elkövetkező fél évben. Tavaly egész év folyamán ez a bizakodás csak a vállalkozások mintegy 10 százalékára volt jellemző, és azt vissza is igazolta egyértelműen az elemzők által várt GDP-csökkenési trend. (Idén stagnálásra számít az elemzőcégek többsége.)

2013 elején az ország helyzetéhez képest továbbra is valamivel optimistábbak a cégvezetők saját vállalkozásuk állapotának megítélésében. A 35 százaléka még mindig úgy gondolja, hogy romlani fog cégének pozíciója, és csupán 33 százalékuk számít valamiféle javulásra. Tavaly a pesszimisták aránya még 52 százalék volt, most ezeknek egyharmada a semleges választ adók közé került, egyfajta esélyt jelezve az ez évi javulásra.

Nehezen megítélhető likviditási helyzet, stagnáló beruházási kedv

Még köhög a gazdaság
A 2012 végi gazdasági adatok – novemberben az ipar csaknem 7%-kal, az építőipar 12%-kal, a kiskereskedelmi forgalom 4,1%-kal volt kisebb az egy évvel korábbinál, kukoricából pedig 40%-kal kevesebbet takarítottak be, mint 2011-ben – alapján szinte biztosra vehető, hogy tavaly a visszaesés elérte a GKI által már egy éve jelzett 1,5%-ot. Eközben az EU-ban 0,3%-os volt a GDP-csökkenése, a régióbeli országok többsége pedig növekedésre volt képes (Szlovákia és Lengyelország 2,5%-osra). Ez a recesszió belgazdasági, gazdaságpolitikai okaira utal.

A cégek likviditási helyzete – legalábbis a cégvezetők véleménye alapján – vegyes képet mutat. A válaszadók majd egyharmada (31 százalék) azt mondja, hogy a következő fél évben romlik a cége pénzügyi helyzete. Ez az adat lényegében 2011 ősze óta állandósult. Reményre adhat okot, hogy a két évvel ezelőtti szintre (17 százalékra) emelkedett azoknak az aránya, akik javulásra számítanak. (Érdemben a jegybank likviditási programja sem lendít a helyzeten.)

A cégvezetők 39 százaléka lát esélyt arra, hogy a következő fél évben bővítse vállalkozásának tevékenységét. Bár ez kevés lehet egy érezhető kibontakozáshoz, növekedéshez, mégis jobb, mint a tavaly év végén mért 31 százalékos adat volt. Nőtt ugyanis azok aránya (27 százalékról 29 százalékra), akik szerint a bizonytalan jövő ellehetetleníti a beruházások tervezését, illetve megvalósítását, és további 30 százalékuk szerint is nagymértékben korlátozza a fejlesztési-beruházási terveket és megvalósíthatóságukat. Ráadásul közepes mértékben hátráltatják a beruházásokat a finanszírozási nehézségek és a régóta elégtelennek ítélt belföldi kereslet is.

Javuló értékesítési helyzet

Némileg ellentmond a legtöbb gazdasági előrejelzésnek, hogy javuló értékesítési helyzetet várnak a cégvezetők. A korábbi negyedéves elemzésekből az tűnt ki, hogy főleg az elégtelen belső kereslet miatt is inkább a gazdaság stagnálását várhatjuk, és arra sincs rövid távú remény, hogy exportpiacaink kisegítenének minket.

A cégvezetők várakozásai az értékesítési helyzetet érintően elérték a két évvel ezelőtti szintet, mivel már 33 százalékuk számol azzal, hogy belföldön javulhatnak a pozíciói ezen a területen. Ugyanakkor az exportra termelő cégek között már nem ilyen kedvező a várakozás, hiszen a két évvel ezelőtti 37 százalékhoz képest, most csak 29 százalékuk mondja azt, hogy javulhat, vagy akár jelentősen javulhat cégének értékesítési helyzete a következő fél év során.

A gazdasági csodára még várni kell
Nem várható érdemi pozitív elmozdulás a magyar gazdaságban a következő legalább két-három negyedévben a Policy Agenda Gazdasági Fejlődés Index elemzése alapján. A Policy Agenda által számított Gazdasági Fejlődés Indexe (GFI) 2012. IV. negyedévében 0,98. Az előző negyedévhez viszonyítva összességében változatlanságot jelző folyamatokat mutat. A következő féléves időszakra az index a gazdasági folyamatokban a 2010 óta tartó erőteljes visszaeséshez képest most további csökkenést, jó esetben stagnálást jelez. A háztartások gazdálkodásában és a vállalatok működésében az intézmény szakértői nem látnak jeleket egy esetleges pozitív elmozdulásra, változatlanul egyértelmű az alacsony kereslet, az alacsony foglalkoztatás okozta kilátástalanság.