Negyven képviselő indítana bizalmatlansági indítványt

2017. november 13. hétfő - 12:32 / piacesprofit.hu
  •    

Theresa May belebukhat a Brexit körüli hercehurcába: a legfrissebb hírek szerint bizalmatlansági indítvány készülődik a brit miniszterelnök ellen.

A hírek szerint mostanáig 40 konzervatív képviselő jelezte, hogy bizalmatlansági indítványt kezdeményezne Theresa May-jel szemben – hívta fel a figyelmet az Erste Alapkezelő hírlevele. Ha még nyolc képviselő csatlakozik a levélhez, akkor bizalmatlansági szavazásra kerülhet sor, amelyet az ún. 1922 bizottság elnöke dönt el. A pénzügyi szakemberek véleménye szerint a kormányfő és követői által okozott bizonytalanságot csak kissé múlná felül a leváltásából adódó bizonytalanság. Vagyis jelentős piaci hatást nem kellene, hogy okozzon egy ilyen forgatókönyv. A leváltás már régóta lóg a levegőben, Theresa May és kormányának Brexit-stratégiája meglehetősen népszerűtlen a britek körében.

goodbye felirat angol motívumokkal

Kép:Pixabay

Az indítványt elsősorban a Brexit, azaz Nagy-Britannia kilépése az Európai Unióból, körüli hercehurcék okozzák. Legutóbb sem történt sok haladás: bizonyos pontokban történt némi előrelépés az Egyesült Királyság uniós kiválásának feltételeiről szóló tárgyalások múlt heti, hatodik fordulóján, de egyik kérdésben sem sikerült áttörést elérni – jelentette ki pénteken Michel Barnier, az Európai Bizottság főtárgyalója. Sikerült bizonyos eredményeket elérni az állampolgári jogok és az ír-északír határellenőrzés területén, de maradtak még nézetkülönbségek, előbbi témában például a családegyesítés vagy az Európai Bíróság joghatóságának vonatkozásában.

David Davis brit Brexit-ügyi miniszter azt hangoztatta, mielőbb tovább kell lépni a Brexit-tárgyalások második szakaszára, ehhez pedig “rugalmas és konstruktív” megközelítésre van szükség mindkét fél részéről. Arra a felvetésére, miszerint Észak-Írország különleges státust kaphatna a Brexit után, hogy tagja maradhasson a belső piacnak és a vámuniónak, Davis leszögezte: kizárt egy új határ létrehozása az Egyesült Királyságon belül. Elismerte, hogy egyedi megoldás szükséges a kérdés rendezéséhez, de ez – mint mondta – nem válhat kárára a szigetország “alkotmányos és gazdasági integritásának”.

Nagy bajba kerülhet a brit gazdaság
A brit gazdaság több ágazatát súlyosan érintené, ha a brit EU-tagság megszűnéséig London nem tudna átfogó megállapodásra jutni az Európai Unióval a további kapcsolatrendszerről, és ebben az esetben nem lehet kizárni a recesszió lehetőségét sem.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor