Négy meghökkentő előrejelzés 2017-re

2017. január 01. vasárnap - 12:01 / piacesprofit.hu
  •    

Meghaladja-e a kínai gazdasági növekedés a várt mértéket? Nagy-Britannia mégis marad az Európai Unióban? A Saxo Bank, az online kereskedési és befektetési specialista idén is közzétette a következő évre vonatkozó meghökkentő előrejelzéseit.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Folytatva korábbi hagyományait, a Saxo Bank ismét közzétette meghökkentő előrejelzéseit, amelyek olyan eseményekre vonatkoznak, amelyek jócskán kívül esnek az általános konszenzuson, de ha bekövetkeznek, akkor alaposan felrázzák a piacokat. Ezek a felvetések nem tükrözik a Saxo hivatalos piaci előrejelzéseit.

Steen Jakobsen, a Saxo Bank vezető közgazdásza szerint egy olyan évet zárunk, amelyben a valóság sokszor felülmúlta a valószínűtlennek tartott előrejelzéseket is – gondoljunk a Brexit-szavazásra vagy az egyesült államokbeli elnökválasztásra. A mostani meghökkentő előrejelzések arról szólnak, hogy a rendkívüli idők rendkívüli reakciókat szülnek. 2017 könnyen lehet egy olyan év, amikor sok szereplő megváltoztatja az addig – de főként a 2009-es válságot követően – bevált gyakorlatát, és ez bekövetkezhet a központi bankok expanziós lépéseiben vagy a kormányok megszorító intézkedéseiben is. „Jó néhány korábbi meghökkentő előrejelzésünk a későbbiekben már inkább realisztikusnak bizonyult, ezért fontosnak tartom, hogy a befektetők legyenek tisztában azokkal a lehetőségekkel is, amelyek kívül esnek a piaci konszenzuson, és készüljenek is fel ezekre az első ránézésre valószerűtlen piaci eseményekre” – hangsúlyozta a szakember.

A kínai GDP növekedési üteme 8 százalékra nő

Kína megérti, hogy véget ért a gyártói kapacitás és az infrastrukturális fejlesztések által jellemzett extenzív növekedési szakasz, és megerősíti a tőkepiacok szerepét – erős fiskális és monetáris politikai támogatással – a belső fogyasztás által vezérelt növekedésre való áttérésben. Ez a GDP növekedési ráta 8 százalékra való emelkedését eredményezi, amiben nagy része lesz a szolgáltatói szektornak.

Rózsaszínben látják a jövőt a magyar cégvezetők
A hazai vállalati döntéshozók jelentős része arra számít, hogy a nemzetközi gazdasági helyzet kiegyensúlyozott marad vagy javulni fog a következő 12 hónapban. A magyarországi kilátásokat illetően szintén pozitívan vélekedtek, hiszen a megkérdezettek fele stabilnak ítéli a magyar gazdaság helyzetét, minden harmadik válaszadó pedig javulásra számít.

A magas hozamú kötvények nem teljesítési aránya meghaladja a 25 százalékot

Hosszú távon a magas hozamú kötvények nem teljesítési aránya 3,77 százalék, ami az egyesült államokbeli 1990-es, 2000-es és 2009-es recessziók alatt 16, 10 és 12 százalékra ugrott a megfelelő sorrendben. Azzal, hogy elértünk a központi banki beavatkozások lehetőségeinek határáig, a kormányok világszerte a fiskális stimulus felé fordulnak, amely a kamatok emelkedéséhez és drámai mértékben meredekebb hozamgörbéhez vezet. Vállalati kötvények sokasága néz majd szembe nehézségekkel, és a problémát fokozzák a kötvényalapok. A nem teljesítő kötvények aránya 25 százalékra nő, és az életképtelen vállalatok kiesésével végeredményben hatékonyabb tőkeallokáció valósul meg.

Brexit helyett Bremain – az Egyesült Királyság marad

Az EU vezetése és az Egyesült Királyság az eddigieknél egy lényegesen együttműködőbb szakaszba lép. Ez előrelépést jelent a bevándorlás és a pénzügyi szolgáltatások szabad áramlása terén, így az ország végül is az Európai Unió berkein belül marad.

Az Egyesült Államok egészségügyi reformjai pánikot keltenek az egészségügyi szektorban

Az Egyesült Államokban a GDP 17 százaléka megy egészségügyi ráfordításokra, míg a globális átlag 10 százalék. Az ország lakosságának egyre növekvő hányada nem képes kifizetni az egészségügyi számlákat. Az egészségügyi szektorban a Trump győzelmét követő rali 2017-ben gyorsan kifárad, ahogy a befektetők egyre inkább tisztában lesznek azzal, hogy az új adminisztráció sem birkózik meg egykönnyen az egészségüggyel, és inkább olyan reformokat indít el, amelyek tisztítótűzként hatnak az Egyesült Államok improduktív és költséges egészségügyi szektorában. Mindez véget vet annak a látványos növekedésnek, amit ez a szektor produkált az utóbbi években.

Gyorsít, majd fékez a magyar gazdaság
2017-ben az ideinél gyorsabb ütemben bővülhet Magyarország gazdasága a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) legfrissebb előrejelzése szerint, amelyben 2016-ban 1,7 százalékos, idén 2,5 százalékos, 2018-ra pedig 2,2 százalékos GDP-növekedést valószínűsít a párizsi székhelyű nemzetközi gazdasági szervezet.