Ne szociális alapon kérjünk béremelést

2014. október 23. csütörtök - 18:07 / piacesprofit.hu
  •    

A cégek többsége évente emeli a fizetéseket, de mi a teendő, ha mégsem jön több pénz hónap elején a számlára? Csak a teljesítményünkkel érveljünk, ne szociális alapon kérjünk.

Kép: Pixabay

Jelentősen emelkedtek a bruttó és a nettó keresetek a versenyszférában: csaknem kétszer olyan mértékben, mint a költségvetési intézményeknél. Ez a negatív infláció mellett a vásárlóerő emelkedését is jelzi. Előfordulhat azonban, hogy a béremelés elmarad, vagy a mértéke nem a várakozásoknak megfelelően alakul. Mit lehet ilyenkor tenni? Ha megfelelő érveket találunk felettesünk meggyőzésére, nem biztos, hogy kategorikusan elutasítják fizetésemelési igényünket – figyelmeztet cikkében együttműködő partnerünk, a Monster.hu.

„A cégek többsége a munkaerő-piaci trendeket tartják szem előtt a bérek megállapításánál, a keresett szakemberek megnyerése és megtartása érdekében, a versenytársakhoz mérten alakítja ki bérezési rendszerét. A piacképesebb szakemberek így szükségszerűen hamarabb lépnek előre a fizetési skálán. Ám a vállalatok egyénenként, szakmánként és munkakörönként is értékelik a munkavállaló teljesítményét” – magyarázza Kerti Piroska javadalmazási tanácsadó.

Mielőtt a főnökhöz megyünk

Ha fizetésemelésre vágyunk, mindenképpen tisztázni kell, mennyit érünk a piacon, a cégnek. „Célszerű feltérképezni saját piaci értékünket. Akár a hasonló területen dolgozó barátok, ismerősök segítségével járjunk utána, hogy hasonló végzettséggel, szakmai tapasztalattal, munkakörben, kvalitásokkal mások mennyit keresnek. Gondoljuk végig, vajon kellő intenzitással, lelkesedéssel, megfelelő színvonalon végezzük-e a ránk bízott feladatokat, tényleg rászolgáltunk-e a fizetésemelésre?” – vet fel néhány fontos kérdést Kiss Gabriella, a Porta Labore Személyzeti Tanácsadó Iroda Kft. vezetője.

Van megoldás béremelés helyett
A kisebb cégek jelentős részénél nem könnyű kigazdálkodni a béremelést, pedig a dolgozók szempontjából fontos lenne. Költségkímélő lehetőség a cafeteriakeret emelése. Egy jó konstrukció alkalmas a kulcsemberek megtartására és jutalmazásra is.

Ne szociális alapon érveljünk

Fontos továbbá, hogy a magasabb fizetési igényt kézzelfogható eredményekkel, érdemekkel is alátámasszuk. „Mindig legyen az igénynek valamilyen konkrét, számszerűsíthető alapja. Ez lehet akár egy költséghatékonyan kivitelezett projekt, egy kiválóan megszervezett rendezvény vagy a munkánk során keletkeztetett pluszbevétel, számokkal, adatokkal prezentálva. A szociális alapú érvelés – lakásrészlet, autóvásárlás, életszínvonal-növekedés igénye – ugyanis nem hatja meg a céget. A munkaadót az érdekli, miként járultunk hozzá a cég fejlődéséhez, növekedéséhez” – hívja fel a figyelmet Kerti Piroska.

Milyen hasznot húzott belőlünk a cég?

Fizetésemelési igényünk megindokolásakor ezért legyen a tarsolyunkban hozzáadott érték, a munkakörünkön túlmutatóan végzett pluszfeladat. Ezek hiányában a legkézzelfoghatóbb érdemekre is mondhatja a felettes, hogy a munkavállaló csak a kötelességeit teljesítette – így persze nem is jár neki emelés.