Ne az állam vigye el a balhét, ha csőd van

2017. október 05. csütörtök - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

A brit pénzintézeteknek 2022-ig összesen további 4 milliárd fontot kell összegyűjteniük saját forrásokból, vagy kötvénykibocsátással, hogy csőd esetére megfelelő fedezetük legyen. Az intézkedést Nagy-Britannia nemzeti bankja rendelte el, abból kiindulva: nem megengedhető, hogy egy pénzintézet összeomlásánál megint egyszer az adófizetők állják a számlát.

A legutóbbi pénzügyi válság idején nem egy példa volt, egyedül a Royal Bank of Scotland és a Lloyds  megmentése átszámítva 74.7 milliárd dollárjába került az állami költségvetésnek.

A bankok biztonsági tartalékai eddig összesen 116 milliárd fontot tesznek ki, de a központi bank az összeg további növelését tartja szükségesnek. Az uniós rendben bankcsőd esetén a pénzintézet részvényeseinek és hitelezőinek kell állniuk a számlát – az állam akkor száll be, amikor ez nem elegendő. Az utóbbi helyzet megelőzését szolgálja az intézkedés, amellyel párhuzamosan ismét felhívják a pénzügyi befektetők figyelmét, hogy csőd esetén ők az elsők, akiknek fizetniük kell.

Egy kis aranytartalék jól jöhet Kép: wikipedia.org

Egy kis aranytartalék jól jöhet
Kép: wikipedia.org

A Bank of England várakozásai szerint a biztonsági tartalékok kibővítésével még a legnagyobb pénzintézetek összeomlását is meg lehet akadályozni és általános a várakozás, hogy a rendszabály a Brexit után is érvényben marad majd.

Egyébként az EU országaiban a nagybankoknak 2019-től ugyancsak fokozatosan bővíteni kell majd tartalékaikat. (Der Spiegel)

Hiányosan tájékoztatott több bank
Nem tárt fel rendszerszintű hibát a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 23 pénzügyi intézménynél tartott témavizsgálata a „fair banki” előírások betartására vonatkozóan. A jegybank kisebb súlyú hibák miatt ugyanakkor összességében 20,1 millió forint bírságot szabott ki.