Napfényes év vár a kereskedőkre

2017. január 06. péntek - 14:08 / PP/MTI
  •    

A kiskereskedelmi forgalom további növekedésére számítanak elemzők a reálbérek jelentős emelkedése és a foglalkoztatás bővülése miatt. A KSH első becslései szerint novemberben szépen nőtt a kiskereskedelmi forgalom, köszönhetően a korán induló karácsonyi szezonnak.

emelkedtek a bevételek

Kép: Pixabay

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján pénteken közzétett adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom novemberben 4,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt. 2016 első tizenegy hónapjában szintén 4,7 százalékkal nőtt az üzletek forgalma a naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője értékelésében hangsúlyozta: stabil növekedést produkált a kiskereskedelmi forgalom novemberben. Úgy véli, decemberben erős értékek várhatók, és az egész éves növekedési ütem elérheti az 5 százalékot. A szakértő is további gyorsulásra számít az idén, úgy látja, a reálbérek gyors tempójú növekedése a háztartások fogyasztásának erősödésében csapódhat le.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a kiskereskedelem motorja a tartós fogyasztási cikkek forgalmának bővülése, ami részben a korábbi években elhalasztott vásárlásokkal, valamint a reálbérek növekedésével magyarázható. A szakértő szintén úgy látja, hogy a lakossági fogyasztásnak, ezen belül a kiskereskedelemnek az idén is támaszt adhat a fizetések emelkedése, a reálbérek várhatóan 5 százalékot meghaladó mértékben nőhetnek.

Zsebből fizettük a karácsonyt
Kis mértékben, de megnőtt tavalyhoz képest a háztartások ünnepi költségvetése. Minden tizedik magyar számára anyagilag megterhelő volt a karácsonyi időszak, a válaszadók 78%-a szerint emiatt azonban nem jár majd lemondásokkal az újév.

A lakossági fogyasztás bővülése a GDP növekedéséhez is hozzájárul, de fontos figyelembe venni, hogy ezen belül mennyi lesz az import, az ugyanis nem a hazai gazdaságot gyarapítja – fejtette ki kommentárjában Németh Dávid.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kiemelte: a nem élelmiszer-kiskereskedelem húzta a novemberi teljesítményt, ami mögött vélhetően a “fekete péntek” hatása állhat, ez emelhette meg elsősorban a tartós fogyasztási cikkek iránti keresletet. A szakember szerint erre utal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) novemberi hitelezési statisztikája is, amely alapján a tizenegyedik hónapban jelentősen élénkült a hitelfelvétel a lakossági szegmensben, főként az áruhitelek esetében.

A negyedik negyedéves gazdasági növekedésre vonatkozó eddigi adatok közül ez az első olyan mutatószám, ami kedvező lett, ez azonban még kevésnek tűnik ahhoz, hogy felfelé módosítsák a 2016 utolsó negyedévére becsült 1,8 százalékos gazdasági növekedést – fogalmazott  Virovácz Péter.

A NAV mondja meg mennyi lesz a cigi
A jövedéki törvény január 1-jétől hatályos rendelkezései értelmében a dohánygyártmányok adójegyéről lekerül a kiskereskedelmi eladási ár, így azok csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) honlapján közzétett áron lesznek értékesíthetők.