Nagyon megszívhatják a Brexitet a külföldi diákok

2019. április 30. kedd - 17:12 / piacesprofit.hu
  •    

Akár megegyezéssel, akár anélkül lépnek ki a britek az Unióból, az EU országaiból érkező egyetemistáknak várhatóan két- vagy háromszor akkora tandíjat kell majd fizetniük.

Kereken 135.000, uniós országból érkezett diák tanul jelenleg a brit felsőoktatásban. Rájuk eddig ugyanazok a rendelkezések vonatkoztak, mint brit társaikra: éves tandíjuk legfeljebb kereken 11.000 euró lehetett és ugyanúgy igénybe vehették a kedvezményes diákhiteleket. Bár döntés még nincs, bizonyosra vehető, hogy a 2021/2022-es tanévtől ennek vége.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Megszűnnek a kedvezmények, az uniós hallgatóknak ugyanannyi tandíjat kell majd fizetniük, mint a más országból érkező társaiknak és nem kapnak diákhitelt.

Az egyes főiskolák és egyetemek maguk állapítják meg a tandíjakat a külföldieknek s azok általában lényeges magasabbak, a két-, akár a háromszorosát jelentik a kedvezményeseknek. A keresett University College of London például évi 31.000 eurót kér a bachelor hallgatóktól.

Az érintett intézmények általában egyáltalán nem lelkesednek a tervért, attól tartva, hogy annak

Mennyibe kerül a külföldi tanulás?
Hatalmas előnnyel indulnak a munkaerőpiacon azok az egyetemisták, akik tanulmányaik során rövidebb-hosszabb ideig külföldi egyetemeken tanulnak, a tudásszerzéshez azonban először komoly összeget kell befektetnünk.

megvalósítása gyengítené Nagy-Britannia versenyképességét. Mivel jelentősen csökkenne az uniós diákok száma, szükség lehet a tandíj emelésére – a briteknek. Ugyanakkor a brit fiataloknak is magas díjakat kell majd fizetniük az EU-országok egyetemein.

Tavaly már 3 százalékkal kevesebb, az unió államaiból érkező diák kezdte meg tanulmányait Nagy-Britanniában. A poszt-graduális programokra érkezők száma 9 százalékkal volt kevesebb.

A Brexit-népszavazás óta a brit kormány évente hosszabbította az uniós diákok kedvezményes státusát. Az a 2019/2020-as tanulmányi évre is érvényes. (Forrás: Die Welt)