Nagy baj lesz, mert nem hisznek a piacok a politikusoknak?

2010. május 04. kedd - 18:59 / PP/MTI
  •    

Meredeken megugrott Görögország és több más, sebezhetőnek tekintett eurótagállam törlesztéskockázati biztosítási ügyleteinek (CDS) árazása a keddi londoni kereskedésben, jelezve, hogy a piaci szereplők nem fogadták nagy bizalommal a Görögország megsegítésére kidolgozott EU/IMF-csomagot, és tartanak a "görög járvány" terjedésétől.

A legnagyobb londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői kedden az MTI kérdésére elmondták: a görög államadósság-törlesztési kockázat fedezetére kínált hitelpiaci származékos csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása az aznapi késői londoni kereskedésben 766 bázispont környékén járt a 646,5 bázispontos előző záró után, vagyis rendkívül erőteljesen, 120 bázisponttal drágultak napon belül a görög CDS-kontraktusok.

Magyarország CDS-árazása
tavaly márciusban, a pénzügyi válság okozta piaci pánikhatás kelet-európai tetőzésének időszakában érte el eddigi csúcspontját, de akkor sem haladta meg a 630 bázispontot. A görög CDS-árazás az elmúlt napokban járt 900 bázispont felett is, amely fejlődő országokra jellemző szint.

Hasonló mértékben emelkedtek kedden Londonban a szintén gyenge költségvetési és adóssághelyzetű Portugália, valamint Spanyolország törlesztéskockázati biztosítási díjszabásai is, bár ezek továbbra is jóval alacsonyabbak a görög CDS-árazásoknál.

A CMA keddi késői adatai szerint a portugál törlesztésbiztosítási díjszabás a 275,3 bázispontos záróról 383 bázispontra, a spanyol CDS-árazás 157,7 bázispontról 202 bázispontra drágult. Spanyolország törlesztéskockázati megítélése a londoni CDS-piacon jelenleg megegyezik az euróövezeten kívüli Magyarországéval, jelentős különbség ugyanakkor, hogy a magyar CDS-kontraktusok árazási volatilitása jóval kisebb, mint a mediterrán euróövezeti tagállamoké.

A CMA londoni elemzői szerint az aznapi kereskedés végén a magyar CDS-díjszabás a 193 bázispontos zárószintről 204 bázispontra növekedett. Ennek alapján a törlesztési leállás kockázatára biztosítási ügyleteket nyújtó piaci szereplők a keddi londoni kereskedésben minden 10 millió euró magyar államadósság után évente 204 ezer euró körüli törlesztéskockázati biztosítási díjat számítottak fel a befektetőknek az irányadó ötéves futamidőre, hozzávetőleg 560 ezer euróval kevesebbet, mint Görögország esetében.