Munkaerő nélkül is húz a turizmus

2017. május 11. csütörtök - 12:20 / PP/MTI
  •    

Húzóágazat lett a turizmus az elmúlt években, a további növekedéshez az ágazatban működő vállalkozások működési feltételeinek javítása, kiszámítható szabályozás, áfacsökkentés és a munkaerőhiány kezelése kell.

Nyitrai Zsolt stratégiai társadalmi kapcsolatokért felelős miniszterelnöki megbízott a Turisztikai pályázati források és lehetőségek című Turizmus és Profit 2017 konferencia megnyitójában kiemelte: az ágazat jelentősen hozzájárul a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez. A turizmus mára már több mint 350 ezer embernek ad munkát, és a szektorban 45 ezer kis- és középvállalkozás működik – hangsúlyozta. Kitért arra, hogy a külföldiek körében egyre nagyobb az érdeklődés és a bizalom az ország iránt, Budapest és Magyarország biztonságos úti cél. A kormány adócsökkentéssel is segíti az ágazatot, a vendéglátás áfájának idei és jövő évi csökkentése az ágazat élénkítését is szolgálja – tette hozzá.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) alelnöke elmondta: az ENSZ turisztikai világszervezete Európára 4-4,5 százalékos, míg a régióra 5 százalék feletti növekedést vár középtávon. Budapest Prágához és Bécshez is közelebb került az elmúlt időszakban, az átlagárak javultak, de még komoly tartaléka van a magyar fővárosnak, ahol jelenleg számos fejlesztés zajlik, így a következő egy-két évben a szobakapacitás 10-15 százalékkal nőhet – ismertette.

Már a tavaszi hosszú hétvégék előtt is jól ment idén a turizmusnak.

Menekültekre és közmunkásokra vadásznak a vendéglátósok
Több éve itt élő menekültek, nyugdíjból visszahívott korábbi dolgozók és közmunkások enyhíthetik a vendéglátóipar súlyos munkaerőhiányát a VIMOSZ főtitkára szerint. A külföldi elszívó hatás nem gyengül, belső piacról kell mozgósítani a tartalékokat.

Vannak feltételei a növekedésnek

Az alelnök beszélt arról is, hogy a turizmus a GDP 10 százalékát adja és a kormány ezt az arányt 13 százalékra szeretné növelni. Hozzátette: ehhez az ágazatban működő vállalkozások működési feltételeinek javítása kell, és a szabályozási környezetet is hosszú távon kiszámíthatóvá kell tenni. A jövedelmezőség növelése ugyancsak fontos, amit a költségek és a munkabérek növekedése befolyásol. A munkaerőhiányon enyhítene a külföldön dolgozók hazavonzása, de sok dolgozót a kereskedelem is elszívott a szektorból. Jelenleg hiány van pincérből, szakácsból, recepciósból, és menedzser szinten is hiányoznak dolgozók a turizmusból – mondta.

Flesch Tamás elengedhetetlennek nevezte a szobakiadás és a vendéglátás áfájának csökkentését. (Erre korábban már nyitottnak mutatkozott a kormány.) A szövetség ezért azzal a javaslattal fordul a kormányhoz, hogy az áfa egységesen 5 százalék legyen, ami béremelésre is lehetőséget adna. Ezért cserébe vállalnák az ágazati nettó bér jelentős emelését. Ugyancsak javasolják kötelező szervizdíj bevezetését januártól minden vendéglátóipari egységre, ennek mértéke 8-15 százalék között lenne. Ez szintén béremelési lehetőséget adna, és az ágazat elindulna fehéredés irányába – mondta.
Közlése szerint a szálláshelyek fejlesztési pályázatairól jelenleg tárgyalnak a turisztikai ügynökséggel, ezek egy része vissza nem térítendő támogatás, másik része kedvezményes hitel lesz. A következő hetekben írhatják alá a szerződést arról, hogy az MSZÉSZ közreműködhet a pályázatok elbírálásában.