Most szakad a kormány nyakába a trafiktörvény

2015. január 13. kedd - 13:05 / piacesprofit.hu
  •    

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a magyar állam megsértette a magántulajdont megillető védelmet, amikor 2013-ban megfosztotta Vékony László soproni trafikost engedélyétől, hogy dohánytermékeket áruljon.

Kép: MTI

Az ítélet első fokú, nem jogerős, ám megítélték a trafik tulajdonosnak a 15 ezer eurós (4,8 millió forintos) kártérítést és a jogi költségeket, és ami fontosabb, megállapították a magántulajdon védelmének sérelmét. Az utóbbi a többi pereskedő trafikos számára is fontos lehet – írta a 444.hu.

Vékony László még 2013 októberében fordult a strasbourgi bírósághoz. Az iratból kiderül, hogy Vékonyék családja 1994 óta árult dohánytermékeket, amíg a trafikmutyis törvény meg nem tiltotta ezt nekik 2013 július 1-én. Az üzleti terv hiányosságaira hivatkozva utasították vissza a trafikos kérelmét. Nem közölték vele, hogy miért nem kapta meg a trafikkoncessziót, és jogorvoslatra sem volt lehetősége. Dohánytermékek árusítása nélkül viszont az egész családi üzlet veszteségessé vált, be kellett zárniuk a boltot.

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvényt (trafiktörvényt) 2012. szeptemberben fogadták el, majd az eredeti törvényt  decemberben már módosították, e szerint lottót és sorsjegyet is árulhatnak a dohányboltok. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. január 16-án javasolta, hogy a trafikokban a dohánytermékek, dohányterméket kiegészítő termékek és szerencsejáték-termékek mellett hírlap, ásványvíz, égetett szesz, kávé, energiaital és üdítő is kerülhessen a polcokra. Az erről szóló előterjesztést már elfogadta a parlament.

Régiós összevetésben is a legszigorúbb és a legkevésbé rugalmas a magyar trafiktörvény, azaz a dohányáruk forgalmának kiskereskedelmi szabályozása. A magyar jogszabály sokban hasonlít az osztrák példára, de jóval kevésbé rugalmasabb annál, például a dohányforgalmazó automaták engedélyezésében.