Most épp bizakodunk

2015. február 06. péntek - 11:13 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Nőtt az üzleti bizalom szintje 2015 elején az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének Kkv körkép elemzése szerint. Továbbra is nagy viszont a bizonytalanság.

A 2015. januári adatfelvétel tanúsága szerint a hazai kkv szektorban az előző negyedévben tapasztalt visszaesés után ismét javult az üzleti bizalom szintje. A Kkv Körkép Konjunktúramutatója az októberi 9 pontról 16 pontra emelkedett. Az egy évvel korábbi értéknél (2014 januárjában 9 pont volt) szintén magasabb a mutató jelenlegi értéke. A Bizonytalansági Mutató 35 pontos szinten áll, 1 ponttal alulmúlva az októberi értéket; ez a bizonytalanság stagnálására utal. A jelenlegi 35 pontos szint kis mértékben magasabb, mint az egy évvel ezelőtti érték (2014 januárjában 33 ponton állt a mutató), de elmarad a két évvel korábbi értéktől (2013 januárjában 41 pont volt). A Bizonytalansági Mutató értéke arra utal, hogy az aktuális tendencia nem egységesen érinti a kkv-kat: továbbra is csak a kis- és középvállalkozások egy részét érinti, a többiek még nem érzékelik.

Összességében megállapíthatjuk, hogy a mutatók szerint az üzleti bizalom szintje 2015 első negyedévében ismét növekvő tendenciát jelez az előző negyedévben tapasztalt visszaesés után.

A KKV Körkép Konjunktúra Mutató és Bizonytalansági Mutató alakulása

Megállapíthatjuk, hogy a Kkv Körkép Konjunktúramutató növekedése annak köszönhető, hogy a várakozások javultak. A beruházási aktivitás (26 pontos növekedés), a kapacitáskihasználás (12 pontos növekedés), az üzleti helyzet (8 pontos növekedés), a termelési szint (8 pontos növekedés) és a létszám (6 pontos növekedés) tekintetében a várakozások derűlátóbbak, mint az előző negyedévben. A jelenlegi helyzetre vonatkozó almutatók (üzleti, helyzet, rendelésállomány, termelési szint) és a várható jövedelmezőség értéke nem változott jelentősen az előző negyedévhez képest. Egyetlen almutatónak, a jelenlegi jövedelmezőségnek csökkent jelentősen (8 ponttal) az értéke az előző negyedévhez képest.

Nem egységes a trend
Az IBS – Nemzetközi Üzleti Főiskola és a Policy Agenda által készített KKV Konjunktúra Index értéke továbbcsökkent, és már a 2014. I. negyedévi várakozások alatt van. A felmérés szerint a magyar cégvezetők egyre kevésbé bíznak a gazdaság működésében. A kormány 2013. II. negyedévtől kezdve érezhetően képes volt fordítani a gazdasági várakozások korábbi negatív hangulatán. Ennek köszönhető, hogy a 2014. évi őszi önkormányzati választásokig dinamikusan emelkedett a kkv-cégvezetők várakozásait mutató IBS–PA KKV Konjunktúra Index értéke.
A várakozások pozitív trendje azonban 2014 őszétől kezdve jelentősen megfordult, és a 2014. III. negyedéves 57,1 százalékos értékhez képest, fél év elteltével a legfrissebb adat már csak 49,8 százalék. A visszaesés mértéke féléves távlatban jelentős, bár az utolsó negyedévhez viszonyítva mérsékeltebb, csupán 0,4 százalékos. A részleteket itt találja.