Mit hoz a jövő?

2009. szeptember 01. kedd - 09:36 / PP/MTI
  •    

A gazdaságban mutatkozó fellendülés ellenére jövőre tovább fog növekedni a munkanélküliség világszerte, sőt a fejlettebb államokban még akár 2011-ben is - közölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója egy görög lapnak adott interjúban. Az EU statisztikái alapján azonban a szakértők úgy vélik, hogy az eurózónában elindulhat a fellendülés a harmadik negyedévben.

Dominique Strauss-Kahn szerint még sokat kell tenni azért, hogy a jövő év első felében valóban tartóssá váljon a növekedés. Figyelmeztetett azokra a kockázatokra is, amelyek meghiúsíthatják ezt a fellendülést. Ezek között az első helyen említette, hogy nem szabad összekeverni a tartós növekedést a sok országban központi ösztönző programokkal megtámogatott növekedéssel. A másik kockázati tényező az IMF vezérigazgatója szerint az olaj árának emelkedése lehet.

Vannak pozitív jelek is

Egyre több jel utal arra is, hogy a világgazdaság túljutott a recesszió mélypontján, és kapaszkodik ki a válságból, hiszen az előrejelzéseket is meghaladó mértékben javultak az eurózónában a gazdaság általános alakulására vonatkozó várakozások augusztusban. Az Európai Unió Statisztikai Hivatala, az Eurostat havonta készülő felmérése szerint az eurózóna 16 országában az index ötödik hónapja emelkedik, júliusban 80,6 pontra nőtt az előző havi 76 pontról. Az elemzők 78 pontot vártak. A szakértők szerint a vártnál jobb adat azt mutatja, hogy az eurózónában elindulhat a fellendülés a harmadik negyedévben.

A várt fellendülésre utal az is, hogy Magyarországon a beruházások második negyedévi 4,7 százalékos, illetve az első félévi 6 százalékos visszaesése némileg kisebb a vártnál. Az MTI által megkérdezett elemzők szerint az év egészében is kevesebb lehet a csökkenés mértéke a jegybank napokban kiadott 9,2 százalékos előrejelzésénél. A KSH által korábban közölt gyorsbecslés szerinti, II. negyedévi 7,6 százalékos GDP-visszaesés kapcsán némileg meglepő, hogy a beruházások csak 4,7 százalékkal csökkentek – vélik az elemzők.

Fejenként 1500 dollárt veszítettünk

A gazdasági válság eddig 10 ezer milliárd dollárjába került a világnak a német Commerzbank elemzése szerint. Ez azt jelenti, hogy a Föld minden egyes lakójára 1500 dollár veszteség jut. A 10 ezer milliárd dollárból – ami nagyjából annyi, mint az Egyesült Államok teljes államadóssága – a bankszektorra jut a legkisebb összeg: itt 1,6 ezer milliárd dollár kár keletkezett a csődök és értékcsökkenési leírások miatt. A lakóingatlanok értékének a csökkenése csupán az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában 4,65 ezer milliárd dollár körüli összeget tesz ki, a gazdasági növekedés ütemének az elmúlt két évben bekövetkezett lassulása pedig összességében 4,2 ezer milliárd dollártól fosztotta meg az embereket.