Miniatűr gépeket szerelne a testünkbe a Google

2016. október 15. szombat - 16:01 / piacesprofit.hu
  •    

Új bioelektronikai vállalkozást hoz létre a GlaxoSmithKline gyógyszeripari óriással a Google. Együtt 662 millió dollárt fektetnek az embert gyógyító miniatűr gépekbe.

Látták valaha a Fantasztikus utazás (1966) című sci-fit? Richard Fleischer hollywoodi filmjében Raquel Welchet és egy csapatnyi tudóst miniatürizáltak, hogy egy ember ereiben utazhassanak. A remake-ben, a Joe Dante rendezte, hihetetlenül szórakoztató Vérbeli hajszában (1987) Dennis Quaid tette meg a „benső utazást”, ám ő véletlenül kerül a vérkeringésbe. Nos, ha embereket ugyan nem miniatürizálnak véreres túrákra, az egészségügyi minigépek véráramba juttatása elérhető közelségbe került.

A Google anyavállalata, az Alphabet, pontosabban annak Verily Life Sciences nevű ágazata és a GlaxoSmithKline gyógyszeripari óriás a következő 7 évben összesen 540 millió fontot, azaz 662 millió dollárt invesztál a Galvani Bioelectronics nevet viselő új vegyesvállalatba, melynek 55 százalékban a Glaxo lesz a többségi tulajdonosa. Az angliai székhelyű cég küldetése a bioelektornikai gyógyítás kutatása, fejlesztése (K+F) és piacra dobása. Ez annyit tesz, hogy a „miniatürizált, beültethető eszközök módosíthatják azokat az elektromos jeleket, amelyeket az idegek küldenek egymásnak a testen belül, beleértve a rendszertelen vagy módosult impulzusokat, amelyek betegségek okoznak” – áll az új cég sajtóközleményében.

A vegyesvállalat ötlete munkamegosztáson alapul: a GSK hozza a betegségek biológiájáról szóló know howját, az Alphabet pedig a technológiai és adatelemzői szakértelmet.

Nem a jövő az AI-forradalom
Sokunk jövőbeli lehetőségként gondol a mesterséges intelligenciára, holott vívmányait már évek óta használjuk, és azok egyre inkább hatással lesznek életünkre. A mesterséges intelligencia áll például a Volkswagen emissziós botránya hátterében.

A Google jövőkutatója, Ray Kurzweill (aki szerint mint a hagyományos lineáris gondolkodásmód helyett elsajátítjuk az exponenciális gondolkodást, megváltozik az életfelfogásunk és az üzlethez való hozzáállásunk is) már több könyvben is fejtegette, hogy a nanotechnológiáknak köszönhetően már az elkövetkező egy-két évtizedben fősodorbeli tényezővé válhat az, hogy miniatűr gépek segítenek megtisztítani vérünket (például a túl sok koleszterintől), elsöpörni a meszes lerakódásokat, stb.

A GSK 4 éve vetette bele magát a bioelektronika K+F-jébe. A gyógyszergyár vezetése szerint a módszer megoldást kínálhat a cukorbetegség, a reuma és az asztma kezelésére. A vállalkozás olyan terápiákat szeretne kidolgozni, „mely beszéli a test elektromos nyelvét”.

A Google offenzívája az egészségügy területén átfogóbb. A cég 2013-ban hozta létre a Calico K+F céget, majd 2015 decemberében ezt önálló céggé szervezte Verily néven. 2014-ben megvette a DeepMind nevű londoni startupot, mely a mesterséges intelligencia fejlesztésében nyomul, és az angol egészségbiztosítási rendszer, az NHS számára fejleszt eszközöket.

A Galvani Bioelectronics egyelőre csak 30 fős gárdával fog működni, és a GSK stevenage-i irodaházában kap helyet, míg második laboratóriuma a Verily San Franciscó-i főhadiszállásán működik.

Forrás: Business Insider