Minden második amerikait megviselt a válság

2010. június 30. szerda - 20:14 / MTI
  •    

A munkaerő több mint felét sújtotta az Egyesült Államokban a recesszió, az érintettek elvesztették munkájukat, csökkent a fizetésük vagy munkaidejük - írta a szerdai The Washington Post.

Az amerikaiak számára a Pew közvélemény-kutató intézet felmérése szerint új, a korábbinál sokkal keményebb valóság kezdődött; a több évtizede nem látott gazdasági visszaesésnek valószínűleg tartós következményei lesznek.

A fogyasztói magatartás takarékosabbá válásának mélyreható következményei lesznek az Egyesült Államok gazdasági növekedésére nézve, hiszen annak fő motorja mindeddig a fogyasztói költekezés volt. Az amerikaiak 60 százaléka kevesebb hitelt vesz fel, és kevesebbet is költ, mint azelőtt. A kutatás szerint a felnőtt dolgozó lakosság fele megromlott pénzügyi helyzetben került ki a recesszióból, amely felemésztette az amerikaiak vagyonának egyötödét.

Sokan még nem mehetnek nyugdíjba

Dean Baker, a CEPR kutató intézet társigazgatója rámutatott: a korábbiaknál sokkal alacsonyabb fogyasztás várható. Az amerikai gazdaság egy éve ugyan ismét növekedni kezdett, a munkanélküliség továbbra is magas, jelenleg 9,7 százalékos. A munkaerő ekkora hányada átlagosan 6 hónapja van állás nélkül.

A 62 éves vagy annál idősebb, még dolgozó amerikaiak 35 százaléka kényszerül visszavonulásának elhalasztására. Az 50-61 év közöttiek 60 százaléka szintén úgy érzi, hogy csak később mehet majd nyugdíjba. A felnőtt lakosság 40 százaléka kénytelen megtakarításaiból élni, sokan nyugdíjszámláikhoz nyúlnak, barátoktól és családtagoktól kérnek segítséget, minden negyedik megkérdezett kért már kölcsön pénzt valakitől. A lakosság 71 százaléka olcsóbb márkákat vásárol, 57 százalék lemondta vagy lecsökkentette nyaralását, 30 százalék kevesebbet költ cigarettára, 11 százalék elhalasztotta a házasodást vagy a gyermekvállalást.

A felmérés szerint leginkább a feketéket és a hispán származásúakat sújtotta a válság. Előbbiek körében 15,5, utóbbiaknál 12,4 százalékos a munkanélküliség, és e két csoport családjai esetében történtek a legnagyobb arányban banki házlefoglalások.