Minden kiszárad, 40 éve nem volt ilyen kevés zöldség

2018. augusztus 09. csütörtök - 10:05 / piacesprofit.hu
  •    

A zöldség- és gyümölcstermelők európai egyesülete (PROFEL) szerint az elmúlt 40 évben nem tapasztaltak hasonló válságot a gazdák. Az aszály júliusban is folytatódott, így a zöldségfélék hozamai drámaian csökkennek - írja az euractiv. Magyarországot szintén súlyosan érinti a szárazság.

Az európai zöldség- és gyümölcstermelőket tömörítő PROFEL szerint a legsúlyosabb a helyzet Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Németországban, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban – és Magyarországon. A szervezet a fagyasztott és konzervipari célra szánt zöldségfélék esetén érzi a legnagyobbnak az aszálykárt.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A várttól eltérő ütemben érkező konzervipari termékek a gyárakat is nehéz helyzetbe hozzák: a kisebb előállított mennyiségre így magasabb gyártási költség rakódik, amit azonban nem lehet érvényesíteni az árérzékeny fogyasztók felé. Mindebből az következik, hogy ismét a beszállító gazda járhat rosszul. A nyomott ár indokolható is: nem akkor, nem annyit és nem olyan minőségben szállított az áruból, ahogy azt előre rögzítették a megállapodásban.

Atomerőművek is leálltak a hőség miatt
A nukleáris energia üvegházgáz-szempontból az egyik legtisztább energiaforrás, azonban a klímaváltozás mégis kérdésessé teszi a jövőjét. Ennek egészen praktikus oka van: túl meleg van ahhoz, hogy működjenek.

A PROFEL a legnagyobb hozamveszteségeket a borsó és a bab termésében valószínűsíti: 20-50 százalékos lehet a kiesés. Ebben a két kultúrában sorozatban ez a harmadik nehéz év. A tavaszi szárazságban virágzó borsót és a júliusi viharoktól megtépett babot nagy károk érték. A hagymatermés 15-50 százalékkal lett kevesebb, mint egy átlagos évben, a cukkíni és a spenót is rosszul sikerült, a hollandok pedig éppen a krumplitermés megmentésén fáradoznak. A másodvetésű termények sok helyen ki sem keltek a szárazságban.

Az EU Bizottság a kontinenst sújtó aszály miatt a napokban felmentést adott a zöldítési követelmények teljesítése alól, és engedélyezte a területalapú, illetve vidékfejlesztési pénzek magasabb összegű előlegének kifizetését.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.