Miért razziáznak folyton a Google irodáiban?

2016. július 14. csütörtök - 17:01 / piacesprofit.hu
  •    

2005 óta tart a Google európai adóügyi mizériája. Májusban a vállalat párizsi, júniusban a madridi irodáját szállták meg rendőrök és nyomozók. Még mindig dollármilliárdnyi adóhátralékokat keresnek.

Amikor a francia rendőrség megszállta a Google franciaországi székhelyét Párizsban, nem kevesebb, mint 100 nyomozó nyomult be az irodahelyiségekbe. 1,6 milliárd eurónyi (1,79 milliárd dollárnyi) adóhátralékra utaló bizonyítékokat kerestek. A párizsi razzia hajnali 5-kor történt és egy bő egy éve tartó kutatás végén történt. De pontot nem tett az ügy végére, hiszen vádemelésről még nem érkezett hír.

Sokan emlékezhetnek, hogy 2015-ben a Google kiegyezett a brit hatóságokkal: a Downing Street úgy találta, hogy a Google 130 millió fontnyi adóhátralék befizetésével megfelel a törvény által előírt követelményeknek. A brit megállapodás egy hat éven át tartó vizsgálatot zárt le. Az adóhivatal 2005-tól befizetett adóösszegeket vitatta. A közvéleményt és a technológiai szektort tulajdonképpen meglepte az alacsony összeg.

Mivel a francia hatóságok tízjegyű összeget szeretnének követelni, az angliai 130 millió meglehetősen csekély summának tűnik. Főleg azt figyelembe véve, hogy a Google 2013-ban rekordértékű forgalomra tett szert az országban (3,8 milliárd fontot kasszírozott be), s minderre a bevételre csak 20,4 millió fontot fizetett be adóként őfelsége adóhivatalának.

google logo falon

Kép:Flickr

Spanyolországban az adóhatóság azt gyanítja, hogy a Google nem fizet rendesen áfát, júniusban a cég ottani irodáját is megszállták a nyomozók. Az nem szivárgott ki, hogy a spanyol hatóságok mekkora összeget szeretnének beszedni adó gyanánt a Google-tól.

A keresőóriás – sok más hasonló céghez hasonlóan – alacsony adókulcsokat biztosító országokban bejegyzett irodák segítségével kerülte el az adófizetést. A Google és a Facebook Írországban bejegyzett társaságokon keresztül realizálja hirdetési árbevételeit. Ennek oka elsősorban a rendkívül alacsony effektív adókulcsot eredményező, a tech-óriások körében nagyon népszerű dupla ír-holland szendvics adózási struktúra. Hogy a szellemi tulajdon jogokkal való „ügyeskedéssel” hogyan mentik át más országokban ezek a cégek a bevételeiket, arról itt olvashat bővebben.

Forrás: Reuters, Business Insider, The Telegraph