Megy a kavarás az árfolyamok körül

2018. február 02. péntek - 11:10 / piacesprofit.hu
  •    

Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszer a közelmúltban arról beszélt, milyen előnyös országának a gyenge dollár – mire annak árfolyama azonnal tovább esett. Az európaiak hevesen tiltakoznak a dollár gyengítése, az árfolyamháború ellen.

Benoit Coeure, az Európai Központ Bank (EKB) igazgatója hangoztatta: nem megengedhető, hogy a nagy ipari hatalmak fizetőeszközüket gazdasági előnyök megszerzésére használják – a világnak legkevésbé árfolyamháborúra van szüksége. Mnuchin ezt követően már arról beszélt, hogy szavait nem pontosan idézték, Donald Trump elnök pedig az erős dollár jelentőségét méltatta.

fotó: Craig/flckr

fotó: Craig/flckr

A hullámok ezzel nem csitultak el. Mario Draghi, az EKB vezérigazgatója, óvatosan ugyan de így reagált az amerikai kijelentésekre: “Ha valaki arról beszél, hogy egy árfolyam jó az exportőröknek és a gazdaságnak – ez már az árfolyamok befolyásolását jelenti”.

A gyenge dollár jó az energiaszektornak
Az amerikai dollár látványos mélyrepülése klasszikusan a nyersanyag és energiaszektor, ezzel együtt pedig a feltörekvő piacok számára kedvező, amit a befektetőknek is érdemes kiaknázni – javasolja a K&H.

Egyidejűleg Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter arról nyilatkozott, hogy az árfolyamoknak az adott népgazdaság valódi erejét kell tükrözniük – ez a G7, a vezető ipari hatalmak álláspontja és ez is marad. Berlin ugyanakkor hallgatott, ami nem véletlen: Németországot rendre bírálják magas export-többlete miatt.

Az eurónak a dollárral szembeni erősödése igen előnytelen az EKB számára, hiszen ez drágítja az eurozóna országainak exportált termékeit és olcsóbbá teszi a behozatalt. Mivel az EKB irányító kamata már 0 százalék, nem sok lehetősége van a helyzet befolyásolására.

(Forrás: Euractiv)