Megszakadtak a tárgyalások az IMF-el

2011. december 16. péntek - 14:04 / PP/MTI
  •    

Az MNB-t érintő törvényjavaslat miatt megszakadt Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), illetve az Európai Bizottság közötti konzultáció az elővigyázatossági hitelről; a delegáció hazautazott Budapestről - közölte Olli Rehn uniós pénzügyi biztos szóvivője az MTI-vel péntek délután.

 

Olli Rehn személyes döntése volt
Olli Rehn személyes döntése volt

Amadeu Altafaj Tardio elmondta: a tárgyalás megszakítása összefüggésben van a magyar jegybankot érintő törvénymódosítási javaslattal. Megerősítette, hogy az Európai Bizottság meglátása szerint az sértheti a központi bank függetlenségét, amelyet az uniós alapszerződés 130-as cikkelye is garantál. Az uniós végrehajtó testület szeretne további információkhoz jutni arra vonatkozóan, hogy a magyar szabályozás összhangban lesz az uniós előírásokkal – fogalmazott a szóvivő. Megismételte: a bizottság sajnálatosnak tartja azt is, hogy a javaslat készítésekor nem konzultáltak az Európai Központi Bankkal.

A szóvivő elmondta, hogy az egyeztetés megszakítása bizottsági részről Olli Rehn személyes döntése volt. Hangoztatta: a bizottság és az IMF küldöttsége az említett aggodalmakat a kormány delegációjával tartott csütörtöki találkozón megismételte. Azt követően azonban, hogy a kormány "nem tájékoztatta a küldöttséget annak a szándékának a megváltoztatásáról, hogy továbbviszi a vitatott javaslatot", a bizottság – szoros egyeztetésben az IMF-fel – úgy döntött, hogy megszakítja az előkészítő tárgyalásokat.

A nemzetközi szervezetek tárgyalói korábban jelezték, hogy szerették volna ezt a kérdést megvitatni a jövő év elején kezdődő hivatalos tárgyalásokon. A hatóságok azonban ennek ellenére benyújtották a javaslatot a Parlamentnek, és sürgősségi eljárást kértek annak megvitatására – mondta a szóvivő. Altafaj Tardio emlékeztetett arra is, hogy Budapesten egyelőre az előkészítő megbeszélések folytak, az IMF-fel és a bizottsággal kötendő keretmegállapodásról a tervek szerint januárban kezdődnek az egyeztetések. Ezekben a tervekben pillanatnyilag nincs változás – tette hozzá.

A kormányszóvivői iroda szerint informális tárgyalások folytak Magyarország és az IMF és az Európai Bizottság között, és „ezek a tárgyalások lezajlottak". A tájékoztatás szerint a formális tárgyalások januárban kezdődnek.

A forint máris megérezte
Gyengült a forint a legfontosabb nemzetközi devizákkal szemben arra a hírre, hogy megszakadtak a tárgyalások. Az euró jegyzése a hír megjelenése előtti 301,39 forintról rövid időre 304,74 forintra szökött, majd 303,52 forintra süllyedt vissza. A svájci frank árfolyama 246,12 forintról előbb 248,91 forintra nőtt, majd enyhén csökkent, kora délután 247,95 forinton jegyezték. A dollárral szemben is gyengült a forint. Előbb 231,08 forintról 233,88 forintra emelkedett a dollár jegyzése, majd 232,74 forintra mérséklődött.

Az IMF és az EU küldöttsége kedden négy napra érkezett Magyarországra, látogatásuk informális volt, célja pedig a januárban kezdődő hivatalos tárgyalások előkészítése. Iryna Ivaschenko, a Nemzetközi Valutaalap magyarországi képviseletvezetője az MTI-nek korábban elmondta: egyeztetéseket folytatnak a hatóságokkal és tájékozódnak a költségvetéssel kapcsolatos fejleményekről. Iryna Ivaschenko emlékeztetett: az IMF és az Európai Bizottság november 21-én kapott egy esetleges pénzügyi segítségre vonatkozó kérést a magyar hatóságoktól, amelyek jelezték, hogy az IMF és az Európai Bizottság által esetlegesen nyújtandó támogatást elővigyázatosságiként kezelnék.

Az előzmények 

A Nemzetgazdaság Minisztérium november 17-én közölte, hogy a kormány megkezdi a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről a Nemzetközi Valutaalappal. A Nemzetközi Valutaalap és az Európai Bizottság november 21-én kapott egy esetleges pénzügyi segítségre vonatkozó kérést a magyar hatóságoktól, amelyek jelezték, hogy az IMF és az Európai Bizottság által esetlegesen nyújtandó támogatást elővigyázatosságiként kezelnék.

A Nemzetgazdaság Minisztérium ezt megelőzően, november 17-én tette közzé, hogy az IMF szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében a kormány megkezdi a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről a valutaalappal. Egy nappal később Matolcsy György kezdeményezte hivatalosan az IMF és az Európai Unió Bizottságának Budapesten tartózkodó delegációjával egy új típusú pénzügyi megállapodás megkötését.