Megéri forinthitelt kérni

2008. október 17. péntek - 17:20 / MTI
  •    

A jövőben a devizahiteleken belül nő majd az euróhitelek aránya a svájci frankkal szemben. A forinthitelek relatív versenyképessége javulni fog.

A jövőben a devizahiteleken belül nő majd az euróhitelek aránya a svájci frankkal szemben, miközben a forinthitelek relatív versenyképessége javulni fog – mondta Török László, a Bankszövetség alelnöke, a CIB Bank vezérigazgatója pénteken az MTI kérdésére. Egyúttal elmondta, hogy a magyar bankrendszer célja, hogy a gazdaság és a lakosság hiteligényeit kielégítse, s ez az üzletpolitika nem. (A bankok nem kockáztatják a devizahiteleket.)

A vezérigazgató hozzátette, hogy a CIB, akárcsak a magyar bankrendszer, a jövőben is kínál devizahitelt azoknak az ügyfeleknek, akik megfelelnek a hitelezés prudenciális, azaz szigorú és biztonságos szabályainak. Jelenleg a bankrendszer hiteleinek 63 százalékát teszik ki a devizahitek, a CIB-nél kissé magasabb, 66 százalékos az arány.

A jövőben a svájci frank alapú devizahitelek a deviza elérhetősége és kamatárazása nyomán kockázatosabbak lesznek, ezért várhatóan az euróhitelek aránya nagyobb teret nyer a svájci frankkal szemben – véli Török. A jövőben bizonyára többen választják majd a forinthiteleket annak eredményeképpen, hogy a forinthitelek relatív versenyképessége javul a devizakamatok és a forintkamatok közeledése nyomán – magyarázta a vezérigazgató.