Megduplázódtak a kínai befektetések Európában

2017. június 06. kedd - 06:00 / piacesprofit.hu
  •    

Több mint kétszeresére nőtt a kínai felvásárlások és zöldmezős beruházások együttes értéke Európában és Észak-Amerikában 2016-ban – derül ki a Baker McKenzie nemzetközi tanulmányából. Idén ismét jelentős mértékű kínai működőtőke-befektetés várható a két kontinensen, azonban a fokozódó ellenőrzések, Kína tőkeáramlást lassító intézkedései, valamint Donald Trump külföldi befektetési politikája körüli bizonytalanság nehézségek elé állíthatják a kínai befektetőket.

A kínai külföldi működőtőke-befektetések értéke tavaly Észak-Amerikában közel háromszorosára, míg Európában kétszeresére nőtt, így a két régióban összesen 94,2 milliárd dollárt ért el az egy évvel korábbi 41 milliárd dolláros eredményhez képest. A növekedés elsősorban a kínai vállalatoknak a fejlett gazdaságokban meglévő csúcstechnológia, fogyasztói márkák és biztonságos befektetések iránti fokozódó igényeinek köszönhető. A kínai gazdaság lassulása miatt a kínai befektetők külföldön kívánják befektetéseiket diverzifikálni.

Az integető macska a kínai babona szerint pénzt hoz Kép:sxc

Az integető macska a kínai babona szerint pénzt hoz (Kép:sxc)

Milliárdok Amerikába és Európába

Európában az IT, infrastruktúra és ipari eszközök 46 milliárd dollár kínai működőtőkét vonzottak a kontinensre 2016-ban, míg Észak-Amerikában a kínai szereplők az ingatlanpiac, a szállodaipar, az infrastruktúra és a közlekedés, valamint a fogyasztói termékek és szolgáltatások területén 48 milliárd dollárt fektettek be.

„Közép-Európában és Magyarországon is jelentősen növekszik a kínai működőtőke-befektetések mértéke. Idehaza immár harminc éve működő irodánk számos területen tanácsol és képvisel kínai befektetőket, és a kínai megbízásaink száma folyamatosan emelkedő tendenciát mutat. Az infrastruktúra, technológia és a vegyipar területén is jelentős kínai érdeklődés mutatkozik” – mondta el dr. Fehérváry Ákos ügyvéd, a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda Kínai Csoportjának tranzakciós ügyekre szakosodott partnere.

Egyelőre stabil az európai gazdaság
Gyarapodás jellemzi az európai gazdaságot, az egyenletes növekedés várhatóan idén és jövőre is nagyjából állandó ütemben folytatódik – közölte Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa Brüsszelben, az uniós bizottság csütörtökön közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésének ismertetésekor.

Az előző évekhez hasonlóan tavaly összesen 330 tranzakció valósult meg Észak-Amerikában és Európában, 70 százalékban magántulajdonban lévő kínai cégeken keresztül. 2016-ban a tranzakciók átlagos értéke több mint kétszeresére, 290 millió dollárra nőtt az előző évi 120 millió dollárhoz képest, mivel a kínai befektetők közepes-, illetve nagyméretű üzletkötések iránt érdeklődtek. Észak-Amerikában a beruházások átlagos értéke 310 millió dollár volt, szemben az Európába áramló átlagosan 260 millió dollárt érő kínai befektetésekkel.

A befektetések Észak-Amerikában és Európában az árupiaci termékekről a technológiai és szolgáltató ipar felé mozdultak el. A kínai befektetők Európában elsősorban Németország, Nagy-Britannia és Finnország iránt érdeklődtek, de népszerű célpontnak számított Svájc, Írország, Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Norvégia és Lengyelország is. Észak-Amerikában Kalifornia, Kentucky és Illinois álltak a kínai befektetői figyelem központjában.

Lassulás a fokozott ellenőrzések miatt

A kínai külföldi működőtőke befektetések további növekedésének 2016-ban gátat szabtak a tőkekiáramlást lassító intézkedések, valamint a fokozott amerikai és uniós ellenőrzések hatására visszavont tranzakciók. Tavaly 30 darab, összesen 74 milliárd dollár értékű tranzakciót töröltek, ebből 10 ügylet az Egyesült Államokban, míg 20 Európában nem valósult meg.

Az idei évben várhatóan ismét erős év lesz a kínai külföldi-működőtőke befektetések szempontjából. Amennyiben a tavalyi évben bejelentett üzletkötések megvalósulnak, akkor a 2017-es év is rekordot fog dönteni a kínai beruházások szempontjából. Kína tőkeáramlást lassító intézkedései, amelyek egyértelműen szakítanak a kínai vállalatok külföldi terjeszkedését támogató gazdasági irányvonallal, azonban befolyásolhatják az idei évi befektetéseket. A kínai befektetési kedv alábbhagyhat az Egyesült Államokban Donald Trump amerikai elnök külföldi befektetési politikája körüli bizonytalanság és annak a potenciális jogszabálynak a hatására, amely a külföldi beruházásokat felügyelő amerikai bizottság (CFIUS) mandátumát az nemzetbiztonságot érintő területeken túlra is kiterjesztené.