Megbotlott az ipar májusban

2013. július 05. péntek - 15:46 / piacesprofit.hu
  •    

Májusban 2,1 százalékkal csökkent az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest, az előző havinál 1,3 százalékkal volt kisebb a kibocsátás a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint. A munkanaphatástól megtisztított májusi éves index megegyezik a kiigazítatlannal.

Elemzők az előző havival nagyjából megegyező ipari teljesítményt prognosztizáltak májusra. Áprilisban, hét hónap csökkenés után, az ipari termelés 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal nőtt a termelés, amelyet éves összevetésben az alacsony bázis is elősegített.

Idén először volt visszaesés

Havi összevetésben az ipari termelés szezonálisan és munkanaphatással kiigazított volumene májusban először csökkent az idén. Februárban és márciusban csak szerény 0,2, és 0,4 százalékos volt a növekedés. Januárban a 3,1 százalékos tekintélyes növekedés egy részét még az előző havi 1,5 százalékos visszaesés magyarázta, az áprilisi 1,2 százalékos növekedés viszont az előző negyedév emelkedő irányzatát fejelte meg.

A termelés az év első öt hónapjában 1,3 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos időszakában. A részletes májusi adatokat a KSH július 12-én közli.

Átmeneti a visszaesés

A várakozásokat alulmúló adat Suppan Gergely, a TakarékBank szenior elemzője szerint a járműgyártás is visszafogottabban teljesítményével volt összefüggésben, feltehetően a Suzuki hatására. A következő hónapokban azonban újra a járműgyártás adhat lendületet az ipari termelésnek, mivel az Audi autógyára júniusban állt termelésbe, míg a Suzuki visszatért a kétműszakos munkához.

A kilátásokra nézve szakértő biztatónak értékelte, hogy bár megtorpantak, de a német bizalmi indexek jóval a tavaly őszi szint felett tartózkodnak. Tavaly összességében 1,7 százalékkal csökkent az ipari termelés, míg az idén az Audi győri üzemének júniusi elindulásával, a Mercedes és az Opel üzemek kapacitásának felfutásával, a bázishatások miatt, és az év második felétől várhatóan javuló belső és külső kereslet mellett, 3 százalék körül növekedhet az ipar kibocsátása Suppan Gergely szerint.

Bővült a rendelésállomány a kiemelt ágazatokban

Hasonlóan vélekedik Balatoni András, az ING vezető elemzője. A májusi, havi szintű csökkenés szerinte is ideiglenes megtorpanás, mivel az elmúlt hónapokban az előző hónaphoz képest rendre nőtt az ipari termelés. Sem a bizalmi indexek, sem a rendelésállomány nem vetítik előre mindemellett a kibocsátás csökkenését; áprilisban például 10 százalékkal bővült a rendelésállomány a kiemelt ágazatokban.

Egy-egy – akár tervezett – leállás is okozhatja a májusi visszaesést, és a következő hónapokban havi összevetésben már ismét nőhet az ipari termelés – hangsúlyozta a szakértő. Annak pedig, hogy éves összevetésben is visszaesett az ipar teljesítménye májusban, a tavalyi magas bázis az oka, és 2013 második felében, a bázis korrigálódásával már éves szinten is növekedés várható. A szakértő szerint az idén 3,5 százalékkal emelkedhet az ipari termelés Magyarországon.

Komoly ára van a magyar sikertörténetnek
A magyar gazdaság júniusban kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól, ám ennek érdekében az elmúlt években bevezetett tíz új adó azonban akadályozza a gazdasági fejlődést. Az infláció és az alapkamat csökken, a költségvetés finanszírozási feltételei javulnak, de ez nagyrészt a nemzetközi pénzbőség következménye. A magyar gazdaság iránti politikai és befektetői bizalmatlanság tovább erősödik, a GDP idén csak stagnál.