Megállt a zuhanás, de lesz-e folytatás?

2013. május 15. szerda - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

A magyar gazdaság az idén az első negyedévben javítani tudott a tavalyi kiábrándító utolsó negyedévhez képest. Éves távlatban azonban még mindig zsugorodásról szólnak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt GDP-adatok. Az eredmény jobb a piaci várakozásoknál, az ugyanakkor – lévén előzetes adatokról szó – egyelőre nem látszik, hogy pozitív elmozdulásban mennyiben játszottak szerepet egyszeri tényezők, s milyen mértékben tartalmaznak azok a tartós növekedési pályát támogató elemeket.

A bruttó hazai termék (GDP) az első negyedévben 0,7 százalékkal nőtt a múlt év negyedik negyedévéhez képest a szezonális- és naptárhatásoktól tisztított adatok szerint, az előző év hasonló időszakához képest 0,9 százalékkal, a naptárhatással kiigazított adat szerint 0,3 százalékkal csökkent. Elemzők előzetesen 1,3 százalékos éves visszaesést és 0,1 százalékos negyedéves növekedést vártak a felülvizsgált negyedik negyedévi 1,7 százalékos éves és 0,4 százalékos negyedéves csökkenés után.

A KSH magyarázata viszonylag szűkszavú – ahogy előzetes adatközlésnél az lenni szokott -, eszerint a mezőgazdaság és az építőipar teljesítménye növekedett, az éves csökkenést alapvetően az ipar visszaesése okozta. Pozsonyi Pál, a KSH nemzeti számlák főosztályának vezetője az MTI-nek elmondta: a negyedéves növekedést döntően bázishatások okozták. Éves összehasonlításban az építőipar, a szálláshely szolgáltatás és vendéglátás, illetve az info-kommunikációs ágazat teljesített jobban, míg a többi ágazat teljesítménye elmaradt az egy évvel korábbihoz képest, bár egymáshoz képest csekély szórást mutattak.

Módosították a tavalyi számokat.
A KSH most kiadott jelentésében felülvizsgálta a korábban kiadott adatokat. Eszerint 2012 harmadik negyedévében nem csökkent (0,4 százalékkal), hanem az előző negyedévivel megegyezett a GDP. A múlt év első negyedének adatát ugyanakkor 1,0 százalékos visszaesésről 1,4 százalékra rontotta a KSH, míg a másodikét 0,6 százalékos csökkenéssel megerősítette. A tavalyi utolsó negyedévben pedig az eddig ismert 0,9 százalékos visszaesést 0,4 százalékra mérsékelte a felülvizsgálattal a KSH.

Mi történt?

Az első negyedévi külkereskedelmi vagy ipari adatok ugyan nem lettek rosszak, és jobbak voltak a tavalyinál, de a GDP-ben tapasztalt erőteljes első negyedévi felpattanásra nem sok adat utalt Keszeg Ádám szerint. A Raiffeisen Bank elemzője az MTI-nek adott nyilatkozatában érdekesnek minősítette, hogy a tavalyi negyedik negyedévi adatokat is felfelé módosította a KSH.

Németh Dávid, a K&H elemzője az általános értékelés mellett kiemelte, hogy az adatok alapján a külkereskedelem nem volt olyan erős az első negyedévben, de több belső komponens lehetett, vagy a vállalkozások készleteket is feltölthettek. A szakember kedvezőnek értékelte az építőipar pozitív hozzájárulását a GDP-adathoz. Az idén beindultak az állami beruházások, így az ágazat szempontjából nem lenne jó hír, ha le kellene állítani ezeket az építkezéseket – tette hozzá.

Visszaesés Európában
Az Európai Unió 27 tagállamában 0,7 százalékkal esett vissza a gazdaság teljesítménye az idén az első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, míg az euróövezet 17 országának hazai összterméke (GDP) 1,0 százalékkal csökkent. A tavalyi utolsó negyedévvel összevetve az eurózónában 0,2 százalékos, az EU egészében pedig 0,1 százalékos volt a visszaesés az európai statisztikai hivatal, az Eurostat első becslése szerint. Ennek alapján az euróövezet már a hatodik egymást követő negyedévben zsugorodott.
Az első negyedévben lassult a gazdaság hanyatlása negyedéves szinten: az október-december közötti időszakban a visszaesés még 0,6 százalék volt az euróövezetben, és 0,5 százalék az EU egészében. Éves összehasonlításban azonban romlott a helyzet, mivel a tavalyi utolsó három hónapban az egy évvel korábbihoz képest az euróövezeti GDP- 0,9 százalékkal, az EU-ban pedig 0,6 százalékkal esett vissza.
A legnagyobb csökkenést Görögország szenvedte el, ahol az első negyedévben 5,3 százalékkal volt kisebb a GDP, mint egy évvel korábban, majd Ciprus (-4,1 százalék) és Portugália (-3,9 százalék) következik.
A legnagyobb növekedést két balti állam, Lettország (5,6 százalék) és Litvánia (4,1 százalék) érte el, valamint Románia 1,3 százalékkal éves összevetésben a tavalyi első negyedévhez viszonyítva.
Európa legnagyobb gazdaságának, Németországnak teljesítménye az előző év negyedik negyedévéhez képest szerény 0,1 százalékkal nőtt, szemben a várt 0,3 százalékkal. Év/év alapon a változás -0,2 százalék volt. Hat ország első negyedévi adatai még nem állnak rendelkezésre.

Lesz folytatás?

A kérdést illetően vegyes az elemzők megítélése. Kondrát Zsolt, az MKB elemzője szerint az esztendő első három hónapjának kedvező adata várható volt, hiszen világszerte nagyon rosszul sikerült a negyedik negyedév. A nagyon gyors korrekció után ugyanakkor a szakember álláspontja alapján nem biztos, hogy ilyen ütemben folytatódik a javulás: az idei év egészére továbbra is 0,1 százalékos GDP-visszaesést prognosztizál. Várakozása az, hogy az első negyedévi visszapattanás után a második negyedévben talán negatív lesz a negyedéves viszonyítású GDP-adat, de az év hátralevő részében stagnálás közeli, enyhe növekedés várható. Mindezzel párhuzamosan az európai adatok sem adnak túl sok okot az előrejelzés felfelé módosítására.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője azonban a következő negyedévekben további növekedésre számít, amit támogathat az infláció visszaesése miatt érezhetően növekvő reálbérek hatására élénkülő fogyasztás, az autóipari kapacitások fokozatos felfutása, az EU által támogatott beruházások, valamint a kedvezőbb mezőgazdasági kilátások. A szakember szerint az alacsony tavalyi bázisok miatt a következő negyedévben már éves alapon is növekedésre lehet számítani. A kedvező adatok hatására javulhatnak az idei növekedéssel kapcsolatos előrejelzések – tette hozzá.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleményében azt hangsúlyozta, hogy technikai értelemben megszűnt a recesszió Magyarországon. A gazdasági tárca szerint az előzetes GDP-adatok, a nemrég publikált pozitív beszerzésimenedzser-index adatok és a javuló fogyasztói bizalmi mutatók alapján a gazdaság teljesítményének további erősödése várható.

Londonban tetszettek a számok

A régiót a fókuszban tartó londoni elemzőházak alapvetően kedvezően értékelték a magyar számokat. William Jackson, a Capital Economics vezető felzárkózó térségi közgazdásza az idei év egészére 0,5 százalékos magyarországi GDP-visszaesést jelez az esztendő egészére (a citybeli konszenzusos átlag 0,1 százalékos magyar GDP-mínuszt). A Goldman Sachs (GS) bankcsoportnál egyelőre fentartották a 0,4 százalékos visszaesést valószínűsítő adatot, jelezték azonban a felfelé mutató kockázatokat. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői ugyanakkor már javították is prognózisukat. A felülvizsgált előrejelzés alapján most már átlagosan 0,5 százalékos GDP-növekedést várnak 2013 egészében Magyarországon a korábbi 0,2 százalékos visszaesés helyett.