Még a nyári szület előtt lesz döntés a jegybanktörvényről

2012. június 05. kedd - 06:27 / piacprofit.hu
  •    

Az Országgyűlés elhalasztotta a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény módosítását, de még a nyári szünet kezdete, azaz körülbelül július közepe előtt elfogadja. A Ház törölte továbbá a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonásának lehetőségét engedélyező szabályt az alaptörvény átmeneti rendelkezései közül, eleget téve az Európai Bizottság elvárásának.

Rogán Antal szerint így lehetősége nyílik a kormánynak arra, hogy lefolytassa az egyeztetéseket a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a jegybanktörvényben még esetleg szükséges módosításokról. A Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy ügyben Varga Mihály véleményét tartja meghatározónak, és arra kéri a frakciót is, hogy ehhez az állásponthoz igazodjon.

EB: a labda a magyar hatóságok térfelén pattog
Az Európai Bizottság azt szeretné, ha teljes egészében sikerülne tisztázni azokat a kérdéseket, amelyek a jegybanktörvény módosításával kapcsolatban merültek fel az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint a magyar hatóságok között. Olivier Bailly az EB szóvivője úgy fogalmazott: "a labda a magyar hatóságok térfelén van, rajtuk múlik, hogy megadják a szükséges felvilágosításokat az EKB és az IMF kérdéseire". A szóvivő emlékeztetett arra: az Európai Bizottság úgy döntött, leállítja a jegybank függetlenségével kapcsolatos kötelezettségszegési eljárást, de csak azután, hogy az erről szóló törvényt a bizottsági kéréseknek megfelelően módosítják. Bailly reményét fejezte ki, hogy az EKB és az IMF által kért felvilágosításokat megkapják, Magyarország a módosított törvényt mielőbb elfogadja, és elhárulnak az akadályok, hogy megkezdődjön a nemzetközi pénzügyi tárgyalások folyamata.

A frakcióvezető emlékeztetett, a jegybanktörvény ügyében ötoldalú egyeztetés zajlik a magyar kormány, az MNB, az Európai Központi Bank, az IMF és az Európai Bizottság között. A bizottság szempontjai azért voltak fontosnak a magyar kormányoldalnak – folytatta -, mert a testületnek megvolt az a hatásköre, hogy kötelezettségszegési eljárást indítson Magyarország ellen. A közösségi jogot érintő kérdésekben két kivétellel – az MNB-elnök eskütételét és fizetését illetően – meg is állapodtak, és abban maradtak, hogy ezt a két kérdést nem tekinti meghatározó ügynek a brüsszeli bizottság, legfeljebb, ha úgy ítéli meg, bírósághoz fordul, de "ez egy szokványos vitatéma" – mondta.

A politikus ugyanakkor jelezte, hogy öt fél között lényegesen nehezebb egyezséget teremteni, mint kettő között, utalva ezzel arra, hogy a nemzetközi szervezetek sem értenek mindenben egyet.

A Fidesz-KDNP délelőtti frakcióülésére érkezőben Varga Mihály újságíróknak azt mondta: azért kérte az MNB-törvény módosítása zárószavazásának elhalasztását, mert az eddigi módosítások nem zártak le minden vitát, ezért időt kell hagyni "tisztázó megbeszélésekre". A hivatalos IMF/EU-tárgyalások kezdetét firtató kérdésre a tárca nélküli miniszter azt válaszolta: a tárgyalások megkezdése alapvetően nem a magyar kormányon múlik, mert a két partnernek, az IMF-nek és az EU-nak kell még egymással egyeztetnie.

MNB-PSZÁF: nincs összevonás

Az Országgyűlés a kormány javaslatára törölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonásának lehetőségét engedélyező szabályt az alaptörvény átmeneti rendelkezései közül, eleget téve az Európai Bizottság elvárásának.

Az Európai Bizottság a kezdettől ellenezte a nemzeti bank és a pénzügyi felügyelet összevonásának lehetőségét. A kormány előbb azt vállalta, hogy erre nem kerít sort Simor András jelenlegi jegybankelnök mandátumának ideje alatt, végül elállt szándékától. Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban egy interjúban azt mondta: a kabinet annak ellenére mond le erről a lehetőségéről, hogy megítélése szerint hatékonyabb működést tett volna lehetővé. "Ha ezen múlik Magyarország pénzügyi stabilitása, akkor ezt az összevonást nem hajtjuk végre" – jelentette ki arra utalva, hogy ez volt az egyik feltétele annak, hogy a kormány megkezdhesse a hiteltárgyalásokat a nemzetközi szervezetekkel.