Még mindig az Apple éri a legtöbbet

2016. augusztus 13. szombat - 18:03 / piacesprofit.hu
  •    

A 100 legnagyobb vállalat piaci tőkeértéke a válságot követően világszerte először mutat jelentős csökkenést, miután 2015. március 31-hez képest 4%-kal esett vissza a nemrég közzétett PwC Global Top 100 rangsor alapján. A csökkenésért elsősorban a kínai vállalatok a felelősek, amelyekre az év folyamán igen nagy hatással voltak a helyi piaci körülmények, illetve Európa, amelynek idén nem sikerült gazdasági növekedést produkálnia.

Az USA még mindig az első helyen áll 54 vállalattal, a tavalyi 53-hoz képest.  Vállalatainak piaci kapitalizációból való részesedése 57%-ról 62%-ra emelkedett (bruttó 314 milliárd dollár növekedés).  Jelenleg a tíz legnagyobb vállalat között csak amerikai található.  Európa további két vállalat kiesésével jelenleg 24 vállalattal rendelkezik a rangsorban. Hasonló mértékű csökkenés figyelhető meg a vállalatok piaci tőkeértékét tekintve is, miután az 21%-ról 19%-ra esett vissza (bruttó 428 milliárd dollár csökkenés). A Brexit-szavazás után az Egyesült Királyság őrzi harmadik helyét a rangsorban, de az elmúlt évben nyolccal csökkent vállalatainak száma.  A Global Top 100-ban szereplő vállalatok teljes piaci tőkeértéke jelentős, 4%-os (668 milliárd dollár) csökkenést mutat, ami a válság utáni időszakban először fordul elő. Az Apple immár ötödik éve tartja magát az első helyen, de az Alphabet (ex-Google) egyre inkább felzárkózik.

többet birtokolnak a gazdagok

Kép: Flickr.com

 

A Top 100-as rangsorban szereplő vállalatok több mint fele (54) amerikai kézben van, ami a teljes piaci kapitalizáció 62%-át teszi ki. Az Alphabet (ex-Google), az Amazon, a Microsoft és az összeolvadással létrejött és a Top 100-ba idén bekerült Kraft-Heinz erős szereplése mind az amerikai növekedést erősítette. Az Apple már öt éve tartja vezető pozícióját, de a 121 milliárd dollár értékű (17%) piaci tőkeérték-csökkenését követően előnye a második helyre rangsorolt Alphabettel szemben a tavalyi 350 milliárd dollárról 86 milliárd dollárra csökkent.  Sőt 2016 februárjában az Alphabet egy rövid időre át is vette a vezetést.

Így tudhatjuk meg, mennyit ér a vállalatunk!
Ha befektetőt keresünk, vagy csak kiszállnánk a mókuskerékből létfontosságú, hogy mennyit ér a vállalatunk. Azonban ennek az értéknek a meghatározása nem egyszerű feladat.

Idén a technológiai szektor megelőzte a pénzügyi szektort, amely jól mutatja, mennyire rugalmasak és innovatívak a technológiai cégek. Jelenleg az első három helyezett mind technológiai vállalat: az Apple, az Alphabet, illetve a Microsoft, majd őket szorosan követi a hatodik helyen a Facebook. Ezek az óriásvállalatok rendkívül nagy globális hatókörrel és lábnyommal rendelkeznek, illetve globális szinten formálják át a digitális világot.

A pénzügyi válság erősen sújtotta az európai vállalatokat, amelyek ráadásul sokkal lassabban tudtak csak talpra állni, mint amerikai társaik.  A rangsorban szereplő vállalatok közül csak 24 európai (ez a 2009-es évhez képest héttel, 2008-hoz képest 17-tel kevesebb), és ez a teljes piaci kapitalizáció mindössze 19%-át teszi ki. Bár mind a tizenegy vállalata túlélte az évet, Kína/Hongkong teljes piaci kapitalizációja 20%-kal csökkent az előző évhez képest, miután a helyi piacok gyenge teljesítménye erősen befolyásolta a piaci értékeket.

„Globális hatókörének, pénzügyi erejének és innovációs képességének köszönhetően az Egyesült Államoknak sikerült megőriznie vezető pozícióját.  Az is látható, hogy a nagyobb vállalatok az átlagnál ellenállóbbnak bizonyultak, leszámítva pár természeti erőforrásokkal foglalkozó céget, hiszen a bizonytalan piaci körülmények és növekedési kilátások ellenére 2016. március 31-ig 91 vállalat tartotta meg a tavalyi pozícióját, ami az előző évekhez képest stabil állapot” – mondta Polacsek Csaba, a PwC Magyarország pénzügyi és tranzakciós csoportjának vezető igazgatója.

Mennyit ér a cégem? És mennyit fizetnek érte?
A cégek életciklusának jellemző része a cég, vagy cégrész eladása is. Hogy ez hogy sikerül és, hogy valójában mennyit ér a cég, az sok mindenen múlik. A Piac&Profit KKV-Akadémiáján szakértők segítettek átlátni a lényeget.