Meddig élvezhetjük az alacsony benzinárat?

2015. augusztus 11. kedd - 20:10 / piacesprofit.hu
  •    

Már most is a válság idejéhez hasonlóan alacsony szinten van a nyersolaj világpiaci ára, így a benzin ára is csökken. De meddig?

Az OPEC olajkartell piaci részesedésre összpontosító stratégiája, Irán visszatérése az olajkitermelésbe, az amerikai dollár erősödése és a kínai növekedés lassulása miatti keresletcsökkenés mind-mind hazavágták a nyersolaj világpiaci árát, így most ismét a pénzügyi válság mélypontja körüli értékhez közelít. „A következő hónapokban is csak a bizonytalan a biztos, hiszen a geopolitikai kockázatok és a lassan élénkülő gazdasági növekedés miatt csupán erős ingadozásra számíthatunk az olajpiacon, tartós emelkedésre egyelőre nem, aminek az autózók örülhetnek” – tájékoztatott Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Forrás:Bloomberg

„Kicsit előrébb tekintve a nyersanyagpiac irányát Kína határozhatja meg, 2016-ra azonban az élénkülő világgazdaság miatt nagyobb keresletre, ezzel együtt pedig magasabb olajárra számítunk, amit az erőteljes geopolitikai kockázatok (Líbia, Venezuela, Nigéria, Oroszország) is támogatnak. Ezért csak a hosszú távon gondolkodó befektetőknek érdemes most nyitni a nyersanyagpiac felé” – mondta el a szakember.

A jegesmedvék is örülnek az olcsó olajnak?
A kőolaj ára néhány év alatt a felére esett vissza, aminek nemcsak gazdasági, de természetvédelmi hatásai is nagyon sokrétűek. Túl kell lépni azon az általánosításon, hogy a zöldek annak örülnek, ha drága a kőolaj, máris elmondjuk, hogy miért.