Mások is nekimennek a vasárnapi nyitvatartásnak?

2017. március 09. csütörtök - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

A Magyarországon már nagy karriert futott szabad vasárnap kérdése most uniós szinten is felmerülhet: egy szakszervezetekből, civil és egyházi szervezetekből álló szövetség kezdeményezi az európai szintű vasárnapi boltzárat, mondván, túl sokat dolgoznak hétvégén az emberek.

Az Európai Szövetség a Szabad Vasárnapért azt kéri, hogy uniós szabályozás tegye lehetővé a munkától mentes vasárnapot. “A vasárnap fontos pillére az európai társadalmi modellnek”- érvel a szövetség, amelyet szakszervezetek, állampolgári és egyházi szövetségek alkotnak – írja külföldi lapokra hivatkozva a napi.hu. A szövetség tagjai szerint erre azért lenne szükség, mert egyre több európai dolgozik vasárnap.

A vasárnapi munkavégzésre vonatkozó szabályokat tekintve egyébként az EU-ban jelenleg egy 2003-as keretszabály az irányadó, amelynek részleteit az egyes tagállamok határozzák meg.

Magyarországon miután be, majd kivezették a boltok kötelező vasárnapi zárva tartását, épp tegnap merült fel újra a vasárnapi munkavégzéssel kapcsolatos szabályozás. A kormány legújabb, kiskereskedelmi láncokat sújtó törvényjavaslat-ötlete szerint több más sarc mellett elővennék a vasárnapi zárva tartás visszavonása után előkerült, amúgy a szakszervezetek által is támogatott ötletet, hogy vasárnapi munkavégzés után 100 százalékos bérpótlékot kapjanak a dolgozók és havonta minimum két szabadnapjuk kötelezően hétvégére essen.

Rendszeres hétvégi munka? Felejtsük el!
A hétvégi munka nem csak a kiskereskedelemben dolgozók számára okoz problémát, sokan például irodai feladatokat kénytelenek hazavinni a pihenőidőre. A vállalkozók esetében pedig szinte természetesnek vesszük, hogy éjjel-nappal, így hétvégén is dolgoznak. Nem jó ötlet.