Március végén megáll a VOLÁN

2016. március 18. péntek - 09:49 / piacesprofit.hu
  •    

Hetek óta tartó eredménytelen bértárgyalás után a Volán-szakszervezetek ma bejelentették: március 28-ától 5 napig sztrájkolni fognak - jelentette be Baranyai Zoltán a Közúti Közlekedési Szakszervezet elnöke.

sztrájkolnak a volánosok

Kép: Pixabay

Az alágazati kollektív szerződést aláírók – Közúti Közlekedési Szakszervezet és a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége – a sztrájkról a munkáltató nevében tárgyaló Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetségét is értesítették – tudatta Baranyai Zoltán. Mint ismert, a Volán-társaságok szakszervezetei hetek óta tárgyalnak a béremelés mértékéről a munkáltatót és a tulajdonost (Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.) képviselőkkel, ám a mai napig nem sikerült megállapodniuk.  Annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban a kezdeti ajánlathoz képest némileg elmozdult a munkáltatói ajánlat, az érdekvédők nem fogadták azt el, mert még mindig nem éri el a munkavállalói oldal időközben jelentősen csökkentett követelését, a 3 százalékos bérfejlesztést és a havi 5 ezer forintos béren kívüli juttatást. Ráadásul a legutóbbi, március 11-i tárgyaláson elhangzott ajánlatát a tulajdonos a mai napig nem erősítette meg írásban.

Az éves bérajánlás nem volt megszabott mértékű az idén, a kormány szabad kezet adott a munkáltatóknak.

A szakszervezet szerint nem folyik érdemi tárgyalás, ebben a helyzetben nincs értelme tovább várni, ezért ma bejelentették az ötnapos sztrájkot, hogy munkabeszüntetéssel kényszerítsék ki a megfelelő béremelést – szögezte le Baranyai. A még elégséges szolgáltatásról már több mint két hete egyeztetnek, mértékéről csütörtökön megállapodtak. A munkáltatók elkészítették a sztrájktörvényben, illetve a közlekedési törvényben foglaltaknak megfelelő mértékű szolgáltatást biztosító menetrendet, ezt a szakszervezetek elfogadják; ez az alapja annak, hogy jogszerű sztrájkot lehessen indítani – közölte.

A sztrájkot az egész ország területére meghirdették. Mivel az elégséges szolgáltatást biztosítani kell, országos átlagban a járatok 75-80 százaléka közlekedni fog – mondta Baranyai Zoltán. A menetrendet a munkabeszüntetés előtt minimum két nappal kell közzétenniük a Volán-társaságoknak – tette hozzá. Az érdekképviselet elnöke közölte: később tudnak választ adni arra, hány dolgozó csatlakozik a sztrájkhoz. Azt szeretnék elérni, hogy a szakma minden munkavállalója megkapja a bérfejlesztést, ezért minden munkavállalóra számítanak – hangsúlyozta.

Mi jár, amikor a meló megáll?
A Munka Törvénykönyve állásidőnek nevezi azt az időtartamot, amikor a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tesz eleget, azaz a munkáltatónál „megáll a munkavégzés”. Bemutatjuk, hogy milyen szabályok vonatkoznak erre az időszakra.