Maradtunk a bóvliban

2016. március 05. szombat - 10:34 / PP/MTI
  •    

Nem vizsgált, és így nem is minősített fel minket a nagy hitelminősítő egyike, a Moody's - szemben a kormány várakozásaival. Vagyis Magyarország 4,5 év után is maradt bóvli-kategóriában. Talán a következő körben lesz változás.

behajtani tilos

Kép:Pixabay

Nem vizsgált, és így nem is minősített fel minket a nagy hitelminősítő egyike, a Moody’s – szemben a kormány várakozásaival. Vagyis Magyarország 4,5 év után is maradt bóvli-kategóriában. A hitelminősítő a magyar szuverén osztályzat idei első potenciális felülvizsgálati időpontját péntekre tűzte ki, a cég azonban péntek éjjel – közép-európai idő szerint szombaton kora hajnalban – Londonban közölte, hogy most nem frissítette a magyar államadós-besorolást.

A tartás indoka lehetett, hogy Magyarország külső adósságállománya még magas, igaz, ebben a feltörekvő országok közül a legnagyobb korrekciót Magyarország hajtotta végre az elmúlt öt évben. “Folyó fizetési mérlegünk jelentős többletet mutat, de a belföldi konjunktúra, különösen az ingatlanpiac meglódulása esetén ez a többlet némiképp csökkenhet” – emelte ki Duronelly Péter az Aegon Alapkezelő stratégája és portfoliómenedzsere az MTI-nek. Az államadósság ugyan makacsul magas maradt, viszont a költségvetési egyenleg jobban áll, mint bárki gondolta volna pár éve, de úgy tűnik, mindez nem győzte meg a hitelminősítőt – magyarázta Duronelly Péter.

A döntés azért nem számított meglepetésnek, mert általában hosszabb ideig szoktak kivárni a hitelminősítők a pozitív kilátásra tétel és a felminősítés között, és a Moody’s csak novemberben (az előző felülvizsgálatkor) javította a kilátást stabilról pozitívra – mondta Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. A szakértők szerint esélyes, hogy az év második felében megkaphatjuk a befektetésre ajánlott besorolást.

A Moody’s idei felülvizsgálati menetrendjében Magyarország legközelebb július 8-án, utána november 4-én szerepel. A másik két nagy hitelminősítő két-két időpontot jelölt ki a magyar adósosztályzatok idei felülvizsgálataira. A Standard & Poor’s 2016-ra szóló menetrendjében Magyarország először március 18-án, majd szeptember 16-án kerül sorra, a Fitch Ratings május 20-án, utána november 18-án végezheti el a magyar államadós-osztályzatok értékelését.