Már többet ér a román minimálbér, mint a magyar

2018. február 06. kedd - 08:00 / Zubor Zalán
  •    

A fogyasztói árakhoz képest megelőzte a magyarokét a román minimálbér – derül ki az Eurostat statisztikáiból. A nyugati minimálbéres munkások is a kelet-európai átlagbér többszörösét vihetik haza, Luxemburgban havi 620 ezer forintnak felel meg a bruttó minimálbér.

Már csak matematikailag magasabb a magyar minimálbér a románnál, a fogyasztói árakhoz képest már a román minimálbér ér többet – derül ki az Eurostat statisztikáiból. Az EU-n belül hatalmasak a bérkülönbségek, a nyugati minimálbéres munkások is a kelet-európai átlagbér többszörösét vihetik haza.

Az Európai Unióban az egyik legalacsonyabb minimálbért kapják a magyar munkavállalók az Eurostat múlt héten közzétett statisztikája szerint. Az uniós statisztikai intézet két mérőszámot tett közzé, az egyikben a minimálbér tényleges, euróban mért összegét hasonlítottá össze, a másikban pedig a minimálbér vásárlóerő-paritását mutatták be. Magyarország egyik tekintetben sem áll túl jól.

A minimálbérek tényleges összege

A minimálbérek tényleges összege

A tényleges összeget tekintve a posztkommunista régió legtöbb országa jobban áll nálunk. Magyarországon az ötödik legalacsonyabb a minimálbér összege, 444,7 euró. Csak Bulgária (260,7 euró), Litvánia (400 euró), Románia (407,9 euró) és Lettország (430 euró) van mögöttünk.

Valamivel jobb a helyzet, ha a vásárlóerő-paritást nézzük: Magyarország ebben a rangsorban alulról a nyolcadik, azaz a fogyasztói árakhoz viszonyítva többet és a magyar minimálbér, mint a szlovák, a horvát és a cseh. Ezen a ranglistán így is visszaestünk: tavalyhoz képest vásárlóerő-paritásban a román minimálbér megelőzte a magyart. Azaz hiába kapnak kézhez kevesebbet a románok, az ottani alacsonyabb árak miatt az ő legkisebb fizetésük többet ér, mint a magyar minimálbér. Bár tavaly kötelező minimálbér-emelést írtak elő, a munkáltatók, különösen a nagyvállalatok több eszközt is találtak arra hogy megspórolják az előírt béremelést. A GKI tavalyi kimutatása alapján a béremelkedés az előírt 15-20 százalékhoz képest 9 százalékos lehetett a valódi bérnövekedés.

A minimálbérek értéke az ország árszínvonalához viszonyítva

A minimálbérek értéke az ország árszínvonalához viszonyítva

Az Eurostat adataiból jól látszik, mekkorák a különbségek Európában életszínvonal terén. A bruttó minimálbér Luxemburgban a legmagasabb, havi közel 620 ezer forintnak fele meg – ez a magyar minimálbér több mint négyszeresének felel meg, és közel hétszerese a legalacsonyabb, bolgár minimálbérnek, ami alig ér többet 89 ezer forintnál. Vásárlóerő-paritásban is jelentősek a különbségek: a luxemburgi minimálbéres munkások fizetése több mint kétszeresét éri a magyarokénak.

Piactisztító vagy piacpusztító a minimálbér-emelés?
N2004 és 2016 között a versenyszférában a nettó reálkeresetek összesen 36 százalékkal nőttek, míg a közszférában mindössze 5,2 százalékkal. em mindenhol és nem mindenki járt jobban a minimálbér kötelező emelésével – derült ki a a GKI „Az elmúlt 8 év és a majdnem elmúlt 8 év” című cikksorozatában megjelent tanulmányból.