Már most beállt Budapest a demonstrálók miatt

2014. december 15. hétfő - 10:02 / piacesprofit.hu
  •    

A mai napon dőlhet el a dohányipari dolgozók sorsa, akik tüntetnek állásuk megmaradásáért Budapest útjain. A bevezető utakon már most óriási a torlódás és a mai napon megbénulhat a főváros közlekedése.

A Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezete egész napos, forgalomlassító és álló demonstrációt tart hétfőn 8:00 órától Már most állnak Budapest bevezető szakaszai, és a főváros szinte teljes területén óriási torlódás várható, a dohányipari szakszervezet ugyanis több irányból érkező autós felvonulást indított december 15-én, hétfőn a budapesti közutakon, illetve álló demonstrációt hirdetett a Parlament elé, több mint 1200 munkahely védelme érdekében. A tiltakozó akció oka az a dohányipart érintő törvényi változás, melyekről várhatóan kora délután szavaz a parlament. Az érdekvédelmi testület úgy érzi, már csak drasztikusabb eszközökkel érhet célt, hiszen többször próbálta már felhívni a döntéshozók figyelmét a több száz dolgozót érintő, beterjesztett törvényjavaslatok negatív következményeire.

A reggel 8:00 órától 17:00-ig tartó akcióban körülbelül 350 dohányértékesítésben használt autó vonul fel, illetve hozzávetőlegesen 1000 embert várnak a Parlament elé. A szakszervezet arra kéri a képviselőket, hogy felelősségteljesen döntsenek, és ne szavazzák meg az ipart érintő, munkahelyromboló törvényjavaslatokat. A demonstrálók igyekeznek minél kisebb gondot okozni a forgalomban közlekedőknek, de mindenképpen torlódás várható. A munkahelyek védelme érdekében a forgalomban résztvevők türelmét kérik. Aki teheti, ne üljön autóba.

CSAK A CSEMPÉSZEK ÖRÜLHETTEK A TRAFIKTÖRVÉNYNEK
Tavaly július 1-jén hatályba lépett az új kiskereskedelmi struktúrát, azaz az árusítható helyek számát és helyét is rögzítő dohánytörvény. A szabályozásból kifolyólag a korábban megszokott elárusítóhelyeket felváltották a nemzeti dohányboltok. Ez érdemben átalakította a fogyasztói szokásokat is – egy felmérés szerint.

Már elindultak a konvojok

“Nekünk a munkánk a legszebb karácsonyi ajándék!”, “Emberek munkahelyével játszadoztok!”, Hallgass a szívedre! Szavazz nemmel a törvényre!”, “A közmunkátok számunkra nem jövőkép!”- olvasható a felmatricázott, demonstrációban résztvevő dohányértékesítési autókon. Az M3, M5 és az Egér út felől már elindult a konvoj.

Hétfőn dőlhet el hozzávetőlegesen 1200 dolgozó sorsa, hiszen a parlament várhatóan kora délután szavaz az állami dohányellátó felállításáról. Amennyiben a képviselők megszavazzák a törvénytervezetet, úgy a dohányvállalatok kötelesek lesznek felszámolni értékesítési hálózatukat és elbocsátani az érintett dolgozókat. A szakszervezet döntéshozókkal való egyeztetési kísérletei eddig kudarcba fulladtak, az érdekvédelmi testület most forgalomlassító akcióval és álló demonstrációval hívja fel a figyelmet a törvényjavaslat veszélyeire, hogy így tiltakozzon annak megszavazása ellen. Amennyiben a törvény a jelzett veszélyek ellenére elfogadásra kerül, a szakszervezet nem adja fel, és folytatni fogja érdekérvényesítő munkáját, a munkahelyek megőrzése érdekében.

Már most komoly torlódások és sávlezárások vannak,ami idővel csak fokozódni fog, ezért a szervezők kérik a lakosság és a budapesti közlekedésben résztvevők türelmét és megértését, valamint azt javasolják, hogy használják a BKV kötött pályás járműveit. Bár a demonstrálóknak nem célja a forgalom megbénítása és a forgalomkorlátozásban érintettek bosszantása, munkahelyük elvesztésének veszélyére azonban fel kell, hogy hívják a figyelmet.

 

Gyülekezőpontok és helyszínek
I. helyszín: Budapest M3 bevezető, a Szerencs utcai lámpás kereszteződést követően a Budapest felé vezető szélső forgalmi sávban.
II. helyszín: Budapest M5 bevezető, a Peugeot M5 Center / Ecseri piac magasságában, az M5 lehajtó után, az ott kezdődő buszsávban a Budapest felé vezető szélső forgalmi sávban.
III. helyszín: Budapest Xl. kerület Egér úton a Kőérberki utca kereszteződést követő, Budapest felé vezető szélső forgalmi sávban.
Forgalomlassító vonulás az álló demonstráció helyszínére (rendőri biztosítással 8:00-9:00 óra között):
Útvonalak: M3 bevezető – Szerencs utca magassága – Hungária út – Rákóczi híd – Budai alsó rakpart – Angelo M5 bevezető Peugeot Center / Ecseri piac magassága – Nagykőrösi út – Gyáli út – Könyves Kálmán körút – Rákóczi híd – Budai alsó rakpart – Angelo Rotta rakpart XI. Kerület, Egér út a Kőérberki utca kereszteződését követően – Egér út – Andor utca – Galvani utca – Budafoki út – Rákóczi híd – Dombóvári út – Budai alsó rakpart – Angelo Rotta rakpart
A menet 9:00 és 10:00 óra közt felsorakozik a Margit hídtól kezdődően a Lánchíd irányába a Duna felöli szélső sávban (itt fog leparkolni egymás után kígyózó sorban a 350 értékesítési autó).
Gyalogos demonstráció a Parlament elé (11:00-12:00 óra között):11:00 órakor a gépkocsik utasai menetoszlopot alakítanak ki és a rakpart járdáját használva, Margit híd – Balassi Bálint utca – Kossuth tér útvonalon megérkeznek a Nemzet Főterére.
Demonstráció a Parlament előtt (12:00-13:00) Gyalogos demonstráció vissza a rakparthoz (13:00-14:00)
Álló demonstráció felbontása és a kivonulás (15:00 órától)